Софийският градски съд призна за виновни и осъди на по 20 години затвор Траян Георгиев, Трайко Филипов и Здравко Симеонов за убийството на 25-годишния Боби Райнов в столичния квартал “Овча купел”. Тримата ще трябва да излежават присъдите си при първоначален строг режим.

Георгиев, Филипов и Симеонов имат право да обжалват присъдата си в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Тримата подсъдими умишлено са умъртвили Боби Райнов чрез нанасяне на многократни удари по главата и тялото. Жертвата е загубила живота си по особено мъчителен начин, като е изпитвала значителна болка и страдания до момента на настъпването на смъртта, определи 27-ми състав на СГС с председател Костадинка Костадинова.

Съдът потвърди мерките за неотклонение на тримата подсъдими – 2000 лв. за Траян Георгиев, 1000 лв. за Здравко Симеонов и подписка за Трайко Филипов.

“Убеден съм, че и тримата сме невинни”, категоричен бе минути след произнасянето на присъдата Траян Георгиев. “В какво ни съдят – че отиваме да помагаме на българин? Другите две момчета попадат случайно там. Аз съм поканен там. Убиецът се самоуби – това го знаят всички”, категоричен е Георгиев.

Основната теза на защита бе именно, че Георгиев, Филипов и Симеонов не са извършители на убийството, а физическият убиец на Боби Райнов е самоубилият се Славчо Димитров.

Доволен от 20-годишните присъди беше бащата на Боби Райнов – Драгомир. “Можеше съдът да бъде и малко по-строг, например доживотен затвор. Такива хора не трябва да се допускат навън, защото след години ще излязат и пак могат да направят същото нещо – трябва да стоят колкото се може по-дълго зад решетките”, обясни Райнов. “Естествено, че една присъда не може да ме успокои от липсата на сина ми. Да загубиш дете по такъв жесток начин… това ще ме преследва докато съм жив”, сподели бащата на жертвата.

Драгомир Райнов обясни, че няма как да опише какво е било чувството, докато е слушал как синът му се е мъчил 15 минути преди да настъпи смъртта. “На успокоителни съм и затова се държа”, посочи бащата. “Предпочитам да го нарека справедливост. За възмездието има по-висша инстанция – горе”, заключи Драгомир Райнов. Той призна, че преди да се самоубие, Славчо Димитров е търсил семейството на Боби Райнов, за да говори с тях в затвора, но такава среща така и не е състояла.

25-годишният младеж беше убит при разправия през лятото на 2010 г. в района между кварталите “Факултета” и “Овча купел”. Тогава се твърдеше, че нападателите на Райнов са били голяма група роми, които го нападнали него и двамата му приятели.

Делото започна през ноември 2012 г. В процеса бяха разпитани над 30 свидетели и изготвени над 10 експертизи. Четири от тях са биологични и една комплексна – за намерена кръв по дрехите му. Има 3 ДНК–експертизи и 4 съдебно–медицински. За убийството са подсъдими трима души – Траян Георгиев, Трайко Филипов и Здравко Симеонов. В началото обвинения имаха четирима, сред тях и Славчо Димитров. Той не стана подсъдим, защото бе намерен обесен в килията си няколко месеца след инцидента.