Съществува риск за сигурността на всяка от страните членки на Европейския съюз (ЕС), включително и България. Това мнение изрази главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в четвъртък пред БНТ по повод терористичния атентат в Париж, при който преди ден бяха убити десетима журналисти от сатиричния всекидневник “Шарли ебдо” и двама полицаи.

“От гледна точка на рисковете за тероризъм България е държава, в която наистина има риск от тероризъм. Това не е нещо ново. Ние реално сме потърпевши от терористичен акт и няма как да няма риск при положение, че има извършено такова деяние в страна, която е членка на ЕС, страна, която е член на НАТО”, коментира професионалният ръководител на вътрешното министерство.

Той все пак успокои, че в момента службите ни не разполагат с конкретни данни за подобна заплаха. Лазаров добави още, че от няколко месеца се извършва пълен контрол на движението на хора през българо-турската граница, като в масивите на МВР се въвеждат данните за всички лица, включително и граждани на ЕС.

“Ако трябва да правим разлика между риск и заплаха, когато говоря за риск, той се основава на анализ на няколко фактора – това, което се случва с нашите коалиционни партньори в НАТО и в ЕС, това, което се е случило на територията на нашата държава, така че това са факторите, които оказват влияние за взимането на съответните мерки”, коментира главният секретар.

По думите му “тоталният контрол” над българо-турската граница прави възможно събирането на информация за конкретни лица, които интересуват МВР, “но трябва да се отбележи, че дали едно лице изповядва определена религия или има определени форми на екстремизъм, това е друга тема”.

По-рано в четвъртък посланиците на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан и на Великобритания Джонатан Алън благодариха на България за сътрудничеството в борбата срещу трафика на европейски граждани към Сирия.