Лидерът на ДПС Лютви Местан призна, че кабинетът „Орешарски” няма да оцелее до края на мандата. „Такива са политическите реалности”, обобщи Местан. Той заяви, че много сериозно трябва да се обсъди темата с предсрочни парламентарни избори. Премиeрът Пламен Орешарски отговори, че предстоят консултации с лидерите на БСП и ДПС.

Местан за първи път намекна, че не е сигурен в оцеляването на кабинета до края на мандата. Лидерът на ДПС каза, че не изключва вероятността на есен да има предсрочни избори.

„Ремонт на кабинета, актуализирани или задължителни 4-5 неща, които този кабинет и този парламент трябва да направят преди предсрочен вот. Незабавен предсрочен вот, вот есента, най-късно до края на годината са все опции, които са отворени за ДПС”, заяви Местан.

Каква е вероятността този кабинет да остане до края на мандата си?

Аз не бих обсъдил вариант, в който кабинетът да остане до края на мандата. Ето, получихте конкретен отговор.

Защо не предвиждате възможност Орешарски да оцелее до края на мандата си?

Такива са политическите реалности най-общо казано. Трябва да се обсъди идеята за избори, но много трезво, без емоция.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че за него управлението не е „детска мечта”. Така той отговори на въпроса дали се притеснява от оставка на кабинета. По думите му в следващите няколко дни ще бъдат направени консултации с лидерите на БСП и ДПС.

„Винаги съм подчертавал, че подкрепата за кабинета на двете партии е ключ. Но аз виждам по-високо ниво на подкрепа на другата партия. Страхувах се затова от края на миналата година, тъй като знаех за евентуални планове Искра Михайлова да попадне в листите, и то на доста предно място, не в опашката на листите. Когато сте на челни места, вероятността да попаднете не е малка. Така че не беше за мен изненада, не беше супер изненада”, коментира Орешарски.

Лидерът на БСП Сергей Станишев не коментира думите на колегата си Лютви Местан.