Разрастващият се протест на столичните съдии срещу ръководството на Софийския градски съд (СГС) в лицето на председателя му Владимира Янева и заместничките й Петя Крънчева и Богдана Желявска получи подкрепата на Съюза на съдиите в България (ССБ).

Съюзът, известен с това, че от години е най-активната съсловна организация по проблемите на правосъдната система, изрази в петък противоположна позиция на председателстваната от Желявска Българска съдийска асоциация, която преди ден се заяви като защитник на статуквото.

“Съюзът на съдиите в България изразява подкрепата си към позицията на всички съдии, които тези дни по различен начин заявиха категоричното си нежелание да стават мълчаливи участници в продължаващото дискредитиране на съда като институция, призвана да осигури върховенството на закона чрез безпристрастно и независимо правосъдие, което осигурява равноправие на всички правни субекти”, се казва в отворено писмо на ССБ, подписано от председателя му Борислав Белазелков.

Припомняйки, че съюзът от години сигнализира за кризата в администрирането на съдебната власт, членовете му отбелязват, че след като съдийското съсловие подкрепя Стратегията за актуализиране на съдебната реформа, лансирана от правосъдния министър Христо Иванов, “сега е моментът да се демонстрира воля от всички ни те да не останат поредното добро намерение или още по-лошо – да се превърнат във формално демократична фасада, зад която да се задълбочават все същите тревожни явления”.

“Затова призоваваме Висшия съдебен съвет (ВСС) да вземе незабавни мерки за преустановяване на действието на компрометирания софтуерен продукт LawChoice и за намиране на оптимално временно решение за случайно разпределение на делата до въвеждане в експлоатация на програма, изработена прозрачно от компетентни независими специалисти”, настояват от ССБ.

Освен това от съюза искат съдебният съвет да удовлетвори обществените очаквания и да изясни на какво се дължат нередностите в разпределението на делата в Софийския градски съд, “които се превръщат в опасност за независимостта на съда и създават предпоставки и съмнения за търговия с влияние”.

“В ситуацията на опасно разрастващото се недоверие към административното ръководство на съда, за да се защити честта и професионалното достойнство на почтените съдии, Висшият съдебен съвет дължи убедително аргументирани и изчерпателни обяснения какви мерки ще предприеме за aнгажиране на отговорността за накърнения престиж на съдебната власт и за създаване на действени гаранции, че съмнителните практики ще бъдат незабавно преустановени”, завършва писмото на организацията.

Проблемите и съмненията, свързани със случайното разпределение на делата в Градския съд са публично достояние от години, но през последните седмици напрежението по темата рязко ескалира заради няколко поредни скандала.

Първо, ключовото дело по несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) бе дадено на съдия-докладчик от СГС, без в сървъра на ВСС да бъде качен протокол от разпределението, което засили съмнението, че по казуса ще бъде избран “правилният” съдия. Последва ново разпределение, което обаче също не успя да разсее съмненията за манипулация на системата.

ВСС предприе проверка на системата за случайно разпределение на делата в СГС, която констатира нарушения, но не и виновни за тях. Последваха разкрития в медиите, че заместничката на Владимира Янева – Богдана Желявска, е разпределяла дела от служебния си компютър в момент, когато физически е присъствала на заседание на Гражданския съвет към ВСС.

Накрая избухна скандал и около фигурата на съдия Румяна Ченалова, която бе обвинена от френския посланик Ксавие дьо Кабан, че е съдействала за присвояването на фирма на френския производител на вина и алкохолни напитки “Белведере”, работеща в България.

Всичко това предизвика безпрецедентната реакция на над 40 съдии от СГС и Софийския районен съд, които настояха в отворени писма до медиите и Висшия съдебен съвет да бъде предприета подробна проверка на цялостната дейност на ръководството на Градския съд. Бяха поискани и оставките на Янева, Крънчева и Желявска. Очаквано, те отхвърлиха този призив, а в СГС дори тръгнаха няколко подписки в тяхна защита, разпространявани на ръка сред деловодителите и секретарите в съда.