В Пловдивския окръжен съд е постъпило искане от Окръжна прокуратура – Пловдив за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража” по отношение на Кирил Рашков. Направено е искане разглеждането на мярката да се състои в болничното заведение, в което е настанен, с оглед на здравословното му състояние.

Съдът е преценил, че са налице основанията затова, като според заключението на съдебномедицинската експертиза Рашков може да участва в процесуално – следствени действия, но е по-удачно същите да бъдат извършвани в болнично заведение. Ето защо е разпоредено на основание чл.262 от НПК съдебното заседание да се проведе извън границите на съда. Мярката е насрочена за разглеждане от 17 часа.

Срещу Кирил Рашков е повдигнато обвинение по чл.242 ал.1 от НК затова, че на 10.07.2014 г. без знанието  и разрешението на митниците е пренесъл през границата на страната ГКПП „Капитан Андреево” силно действащо отровно вещество – 501 г. живак, поставено под разрешителен режим и забранено за износ съгласно Закона за защита на вредното въздействие на химичните вещества и смеси и Закона за опазване на околната среда.