Софийският районен съд (СРС) ще произнесе в петък решението си по делото за боядисаните скулптури на партизани пред централата на БСП на столичната ул. “Позитано”, по което подсъдими са активистът на “Протестна мрежа” Асен Генов и Цветелина Сърбинска.

Двамата са обвинени в хулиганство за надписите “БКП – позор” и “Кой” върху композицията.

Генов и Сърбинска бяха задържани през ноември м.г., след като полицейски патрул ги бе забелязал в района заедно с други четирима души.

Прокуратурата ги обвинява в хулиганство, предлагайки на съда да бъдат освободени от наказателна отговорност и да им бъдат наложени глоби по чл. 78А от Наказателния кодекс. Генов и Сърбинска заявиха пред СРС в четвъртък, че поемат отговорността за политическия акт, извършен с написването на въпросните надписи, но не и, че те са физическите им автори.

Защитата им представи доказателства, че паметникът “Партизани” на практика е безстопанствен, тъй като не се води ничия собственост. Не представлява и паметник на културата. Освен това бе посочено, че комунистическият режим на БКП, чийто наследник е БСП, е обявен за престъпен със закон още през 2000 г. и акцията няма как да е неуважителна за обществото, както твърди прокуратурата.

“Всяка дейност, акция или изявление, осъждащи комунистическия режим като престъпен не могат да бъдат неуважителни за обществото”, заяви пред съда Асен Генов и поиска да бъде оправдан. Цветелина Сърбинска пък заяви, че произлиза от семейство, репресирано от комунистите и “това беше един акт – отговор на подмяната на историята”.

Адвокатът на Генов – Иво Беров, подчерта, че в предложението на прокуратурата за налагане на глоби са цитирани показания на трима полицаи, според които те забелязали “шест лица с тъмни дрехи, шапки и качулки и същите стояли пред този паметник”. Според юриста това показва, че вината на подсъдимите не е доказана, дори и съдът да приеме, че акцията представлява хулиганство, а не политически акт.

Защитникът на Сърбинска – Атанас Атанасов от Реформаторския блок, пък посочи, че “неуважение към обществото е, че днес продължават да съществуват символи на комунистическия режим, а не обратното”. По думите му в случая става въпрос за политически протест и съдът би се злепоставил, ако обяви Генов и Сърбинска за виновни.