Софийският апелативен съд (САС) промени мярката за неотклонение на руския дисидент Николай Кобляков от „домашен арест“ на „подписка“, съобщи БГНЕС.

До приключването на производството по екстрадиция

Кобляков не може да сменя адреса си, без да уведоми съответните органи.

Кобляков бе задържан от българските власти на паспортния контрол на летище София на 29 юли 2014 г., при кацането му с полет от Париж, и няколко дни по-късно освободен от българския арест със забрана да напуска страната.

На 1 септември, след постъпване на официално искане от Русия за екстрадиция, СГС наложи на Кобляков мярка за неотклонение „домашен арест“ в очакване на приключване на процедурата по екстрадицията.

Като втора инстанция днес Апелативният съд не намери убедителни доказателства за това, че Кобляков има намерение да се укрие.

На 10 септември Софийският градски съд ще разгледа искането за екстрадиция на руснака.

Междувременно Кобляков поиска от президента Росен Плевнелиев политическо убежище.  

Официално Николай Кобляков е арестуван с издаден от Интерпол червен бюлетин, във връзка с Постановление от 1 февруари 2013 г. на Басманний районен съд – Москва, с което му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ заради твърденията на следователя, че не може да открие Кобляков, за да му предяви обвинение. Самото обвинение е за извършване на тежко престъпление – „мошеничество“ през 2004-2005 г.

Въпреки че формално е представено, че самото наказателно производство срещу Кобляков е стартирало през 2013, до арестуването му в София той многократно е пътувал извън Франция. В защита на френско-руския дисидент застанаха едни от най-големите правозащитни френски неправителствени организации – Amnesty International Франция, ACAT и Russie-Libertés, чийто активист е Кобляков. Те изразиха притеснение, че ако бъде екстрадиран, Кобляков може да стане жертва на несправедлив процес, нечовешко отношение и изтезания.