Софийският градски съд за пореден път прекрати колективния иск, внесен преди години от името на над 500 онкоболни пациентки, които не получиха своевременно лечение. За това информира пред Дарик д-р Стойчо Кацаров, председател на организацията Център за защита на правата в здравеопазването, която през 2009 г. заведе дело от името на пациенти с рак на гърдата.

Причината бе, че в периода от 2006 до 2009 г. болните не са получили своевременно лечение, заради това, че Здравното министерство не им осигури необходимите лекарства. Пет години по-късно обаче от съда заявили, че така или иначе са щели да прекратят делото, а аргументът е, че липсата на лекарства не била еднократна, а се отнасяла за период от три години.

През 2009 г. Центърът за защита на правата в здравеопазването заведе дело от името и в полза на пациенти с рак на гърдата, на които в периода от 2006 г. до 2009 г. бе отказано животоспасяващо лечение, припомня д-р Стойчо Кацаров.

„Важно е, че се събраха доказателства, приеха се, приложиха се в съда, че повече от половината от жените с рак на гърдата в периода 2006-2009 не са получавали лечение. А тези, които са го получавали, са го получавали неритмично, което го прави неефективно. Няма никакво съмнение в това нещо, има и приета експертиза, в която вещи лице казват, че това лечение е животоспасяващо за тях. Това са доказателства приети от съда”, заяви д-р Кацаров.

От 2009 г. досега делото многократно се прекратява, след което се дава нов ход.

„Пет години така – нов ход, спиране, нов ход, спиране. Много е странно. На последното заседание съдията каза, че така или иначе, че щял да го прекрати, какво то и да се случело. Защо не го направи преди една година, а чака една година”, каза още Кацаров.  

Аргументът на съдията за сегашното прекратяване на делото бил, че искът не е колективен, добави д-р Кацаров.

„Той на някакви такива процедурни условия го прекратява, защото според него това не бил колективен иск. Трябвало да е еднократно въздействието, а тук било многократно в продължение на три години. Не можем да се борим едновременно и със здравната, и със съдебната система”, посочи той. 

Съдията Евгени Георгиев, който сега прекратява делото, е провел десетина безсмислени заседания, половината, от които в собствения му кабинет, пропилявайки повече от година, за да стигне до решение, което отдавна е взел, подчертават още от неправителствената организация.