Софийският градски съд (СГС) отстрани от длъжност подуправителят на БНБ Цветан Гунев в сряда, приемайки, че той би могъл да по попречи на разследването за източването на 206 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ), по което той е обвиняем.

Съдия Снежанка Кьосева възприе напълно доводите на прокуратурата, която настоя за отстраняването му, след като в края на ноември той се върна на поста си като ръководител на управление “Банков надзор”. От юни, когато стана обвиняем, Гунев бе в отпуск.

Именно този факт бе разтълкуван от съда като демонстрация на добросъвестно поведение, когато през септември магистратите отхвърлиха първото искане за временното премахване на обвиняемия от поста му в БНБ.

Един от основните аргументи на държавното обвинение в сряда бе, че предстоят разпити на служители на “Банков надзор”, върху които обвиняемият би могъл да упражни натиск. Тази опасност бе цитирана и от СГС.

“Наложително е на тази група свидетели да се осигури спокойна обстановка, в която свободно, обективно и без страх да изложат известните им факти”, посочи съдия Кьосева, приемайки, че работата и прехраната на подчинените зависят именно от прекия им ръководител, по чието дело ще дават показания.

По време на пледоариите преди това стана ясно, че прокуратурата е повдигнала на 25 ноември ново обвинение на Гунев. Както и първото, то е за престъпление по служба, но не за неупражнен надзор, а заради негова заповед, с която е одобрил увеличение на капитала на КТБ с 35 млн. евро.

В подкрепа на настояването си за отстраняване на Гунев от държавното обвинение цитираха свидетелски показания от трима служители на БНБ, които бяха разтълкувани като доказателство, че обвиняемият може да упражни натиск над подчинените си.

По думите на една от свидетелките тя била накарана да подпише положителен доклад за състоянието на КТБ, въпреки че не е участвала в съставянето му. Наблюдаващият прокурор Иван Гешев добави, че единственият негативен доклад на БНБ за частната банка бил от 2010 г. и Гунев нямал участие в него.

Освен това от прокуратурата посочиха, че подуправителят на Централната банка изпращал заплашителни имейли на подчинените си. Ставало въпрос за негово настояване пред директорите на дирекции да изготвят доклади за свършеното от тях в негово отсъствие. Заповедта му обаче била отменена от подуправителя Нели Курдовска, която бе поела и функциите на Гунев.

“Пишете си докладите, защото после ще пишете повече”, гласял текстът на електронните съобщения, които впоследствие той изпратил на подчинените си, разказа прокурор Гешев пред съда. Това твърдение на разследващите също бе споменато от СГС като аргумент за отстраняването на Гунев.

Решението на Градския съд обаче не е окончателно и може да се обжалва в 3-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Заседанието на втората инстанция по казуса бе насрочено за 11 декември.

Гунев е един от обвиняемите по делото за източване на 206 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) заедно с мажоритарния й собственик Цветан Василев, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление “Кредитиране” Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова.