Софийският градски съд (СГС) отказа да екстрадира руския опозиционер Николай Кобляков във вторник. Заседанието на магистратите бе белязано от неочакван обрат, след като представителят на прокуратурата Валентин Кирилов заяви, че не поддържа досегашното настояване на обвинението известният противник на Владимир Путин да бъде пратен в Москва.

Нещо повече – прокурорът изнесе пламенна политическа реч в защита на Кобляков без изобщо да коментира юридическата страна на казуса. Цитира и доклад на международната правозащитна организация “Фрийдъм хаус”, според който “Русия се управлява от тоталитарен режим”.

“Кобляков участва активно в политическа дейност и развива дейност, насочена срещу Путин. Тази дейност постига резултати, следователно е възможно, ако бъде върнат в Русия, да бъде преследван. Правото на справедлив процес не е гарантирано в Русия, дори е сериозно застрашено” , обяви Кирилов пред съда.

Отбелязвайки, че българските разследващи са получили уверение от руската генерална прокуратура, че на Кобляков ще бъде осигурено обективно съдебно производство, обвинителят обаче посочи, че тази гаранция не се обвързва останалите държавни органи в Русия, които биха могли да репресират дисидента.

“Русия се управлява от тоталитарен режим и руските съдилища се използват като орган, който потиска руската съпротива”, цитира още от констатациите на “Фрийдъм хаус” прокурор Кирилов.

Пледоарията му предизвика откровеното учудване на защитата на Кобляков. Изненадана бе и преводачката му от френски, която погледна въпросително към адвокатката му Биляна Писова преди да му преведе думите на обвинителя, че “искането за екстрадиция е неоснователно”. След това защитничката на руснака с френско гражданство просто се присъедини към становището на прокуратурата.

След около едночасов размисъл съдия Десислав Любомиров обяви, че отхвърля искането за екстрадиция на Кобляков, но разкритикува и поведението на прокурор Кирилов, записвайки в решението си, че “съдът категорично се дистанцира от политическото говорене, тъй като то е абсолютно неприемливо за наказателния процес”.

След това магистратът посочи, че към молбата на руските власти формално са приложени всички необходими документи, но “въпреки това не може да се направи категоричен извод за яснота на престъпната дейност”.

Според мотивите на съдия Любомиров начинът, по който е описано престъплението, в което е обвинен Кобляков, не позволява на съда “да направи категоричен извод”, че извършеното от правозащитника е престъпление по българското законодателство. Той е обвинен, че е участвал в измама, чрез която от френска компания са били присвоени 1.2 млн. евро.

Съдия Любомиров все пак отчете и политическата дейност на Кобляков, подчертавайки, че при евентуалното негово екстрадиране в Русия “съществува риск, който настоящият съд не може да позволи да настъпи” – а именно той да бъде репресиран от тамошните власти.

Решението на СГС обаче не окончателно, тъй като подлежи на обжалване или протест пред Софийския апелативен съд. Затова и съдия Любомиров остави в сила мярката за неотклонение на Кобляков – “подписка”. Отмени обаче забраната му да напуска България.

След заседанието на съда прокурор Кирилов категорично отказа да коментира пред медиите на какво се дължи промяната в становището му. Той поддържаше искането на държавното обвинение за арест на Кобляков по време на първото заседание на СГС по казуса. След това по делото се явяваше колежката му Елка Ваклинова, тъй като Кирилов бе в отпуск. Тя също застъпваше тезата, че Кобляков трябва да бъде предаден на руските власти.

Правозащитникът бе арестуван при пристигането си от Франция на столичното летище по заповед от Интерпол на 29 юли. Задържането му предизвика остра обществена реакция заради съмнения, че е политически мотивирано.

Кобляков е основател на френската неправителствена организация “Свободна Русия” (Russie-Liberté), която от години организира протести срещу режима на Путин и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници, репресирани от Кремъл.

В деня на ареста на Кобляков прокуратурата изпрати противоречиви послания до медиите. Официалният отговор беше, че “такъв случай няма”. Факт е обаче, че след задържането му на летището случаят е бил докладван в международния отдел на прокуратурата и оттам са поискали допълнителна информация от Москва, преди да внесат постановление за 72-часово задържане.