Софийският апелативен съд отстрани окончателно от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев.

Съдът се мотивира с това, че служебното положение на Гунев предполага възможност да бъдат забавяни доказателства по разследването срещу него.

Самият Гунев коментира пред журналисти, че ако за шест месеца той е в невъзможност да изпълнява задълженията си, то по закон парламентът ще трябва да назначи нов подуправител.

Не знам защо съм неудобен, коментира още отстраненият подуправител на БНБ и заяви, че не е човек, който ще влияе на хората или ще ги манипулира.

Той не скри, че се чувства като изкупителна жертва за скандала с източването на КТБ.

Гунев смята, че е възможно неговата смяна от поста подуправител на БНБ да бъде единствената в ръководството на БНБ, въпреки че има очаквания гуверньорът Иван Искров да подаде оставка.

Цветан Гунев е обвиняем за престъпления по служба от 16 юни, когато му бе наложена мярка за неотклонение “подписка”.

Той е обвинен за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за нарушения и нередности в дейността й. След като гръмна скандалът на 18 юни, от БНБ съобщиха, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев по свое желание излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия.

От БНБ тогава подчертаха, че достъпът на Гунев до такива класифицирани документи е преустановен от момента, в който са уведомени за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация.