Съдът осъди Николай Русинов-Чеци на доживотен затвор за умишлено убийство на Яна Кръстева в Борисовата градина. За последните месеци делото беше отлагано на няколко пъти заради желанието на съда за повторно извършване на част от експертизите.

До момента Чеци, който е повече от две години в ареста, категорично отричаше да е замесен в зверското убийство, а само признаваше, че е правил секс с младата жена, но по взаимно съгласие. Днес той за пръв път даде своите обяснения за фаталната нощ и остро разкритикува работата на съда, прокуратурата и МВР.

До финал по делото се стигна повече от три години след смъртта на Яна в Борисовата градина. Случаят е съпътстван от скандали и противоречия от самото начало през лятото на 2011 г., когато първоначално от МВР съобщаваха, че тялото, намерено в столичния парк е на клошарка или наркоманка. Малко след това, под влияние на обществения натиск, неглижираният от страна на полицията случай се превърна в приоритетен за тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов, който побърза да го обяви за разкрит и посочи виновниците – Николай Русинов и впоследствие оправданият Пламен Трифонов, който престоя няколко месеца в ареста.

Във финалните си пледоарии днес прокуратурата посочи, че по делото е категорично изяснено, че преди да умре Яна Кръстева е била съблечена на сила, бита, изнасилвана и душена и в последните си минути живот е изпитала нечовешка болка и страдание.

Освен да прекара остатъка от живота си в затвора, прокуратурата поиска и Русинов за заплати и гражданските искове за 400 000 лева.

За да защити тезата, че именно Чеци е убиецът на Яна, адвокатът на семейството и Григор Вълков изтъкна: „Тези салфетки, които са намерени на местопроизшествието, там е намерен биологичен материал – следи от сперма на Русинов и следи от кръв на Яна”. „Това опроверга неговото твърдение, че половото сношение е било извършено с нейно съгласие. Защото ако имаше действително такова съгласие, нямаше да има наранявания по цялото тяло”, посочи адвокатът.

Григор Вълков посочи и множеството грешки, допуснати в най-ранния етап от разследването, като неправилното съхранение на веществените доказателства на местопрестъплението и неправилното третиране на трупа.

Според адвоката огромна грешка тогава е допусната и от страна на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който на специална пресконференция през 2011 г. обяви, че престъплението е разкрито и МВР знае кой е убиецът. С тези си действия, по думите на адвоката, Цветанов косвено е помогнал на Николай Русинов да изгради защитната си теза.

„В резултат на подадената информация в медиите от МВР, всеки един факт той го използва, за да гради някакво обяснение от негова гледна точка”, каза адвокатът.

Според адвокат Иво Найденов, който защитава Чеци, доказателствата събрани по делото са недостатъчни за да се докаже убийство, ето защо той поиска от съда оправдателна присъда. „На базата на тези доказателства, които се съдържат между кориите на това дело, няма как, поне според мен, да бъде постановен осъдителен съдебен акт”, лаконичен беше той.

Самият Николай Русниов-Чеци за пръв път, откакто е задържан, даде обяснения за фаталната нощ. В изключително прецизно подготвено изявление той заяви пред съда обвинението срещу него е нелогично и с цел единствено да задоволи глада на обществото. Чеци отправи и остри критики към съдебния състав, който според него не е  успял да осигури честен и справедлив процес.

Най-тежко обвинение подсъдимият отправи към разследващите полицаи, които по думите му два пъти са го заплашили с убийство чрез самообесване. „Няма никакви правни основания за повдигнатото ми обвинение. Аз не съм извършил това престъпление”, бяха последните думи на Николай Русинов пред съда.

28-годишната Яна беше пребита, удушена и изнасиленa след рок концерт в Борисовата градина през юли 2011 г. В момента единствен обвиняем за престъплението е Николай Русинов-Чеци, който признава, че е правил секс с младата жена, но категорично отрича да е замесен в зверското убийство.