Състав на Софийския апелативен съд (САС) ще направи опит за видеоконферентна връзка с Швейцария, след което такава връзка трябва да бъде осъществена и с Германия, за да бъдат изслушани свидетели по делото САПАРД, предаде БГНЕС.

При предишното дело на 30 юни проблем с видеоконферентната връзка с Швейцария спъна възобновеното дело за изпирането на 7,5 млн. евро. Състав на САС не успя да осъществи контакт с колегите си в Швейцария, за да бъде разпитан свидетел, който излежава присъда в тамошен затвор.

На по-предишно заседание също не можа да се осъществи връзка с швейцарския съд, след което оттам пристигна отговор, че швейцарците имат готовност такъв разпит да бъде проведен на 30 юни.

Подсъдими по делото САПАРД са Марио Николов, съпругата му Мариана Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов, Валентин Ангелов и Людмил Стойков, които са обвинени в пране на пари и ръководене и участие в организирана престъпна група. На старта на делото стана ясно, че Иванов е заминал за чужбина и процесът срещу него ще върви задочно.

Делото се гледа пред Софийския апелативен съд за втори път, след като на 21 септември 2012 г. съдебния състав оправда всички подсъдими. След това прокурорът Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратура оттегли протеста срещу оправдателните присъди на Марио Николов и Людмил Стойков и те влязоха в сила. По искане на прокуратурата през март т.г. Върховният касационен съд възобнови делото.

Аферата САПАРД не може да стигне до финал вече осма година. По другото дело групата на Марио Николов е обвинена в източване на същите 7,5 млн. евро, но и то също бе върнато на прокуратурата, след като през лятото на 2012 г. САС отмени осъдителните присъди на подсъдимите.

В края на м.г. прокуратурата внесе обвинителния акт в Специализирания наказателен съд, но няколко месеца то не тръгна, а накрая съдията Пламен Панайотов си направи отвод, след като се разбра, че преди време се е произнасял по материали от делото, докато е бил прокурор. Делото бе разпределено на съдия Мария Кавракова, която преди месец го върна на прокуратурата заради множество нарушения.