Твърдението на прокуратурата за изнасяне на близо 206 милиона лева с чували от Корпоративна търговска банка (КТБ) се изпари. За 24 часа разследващите промениха мнението си и представиха пред съда обвинение срещу четиримата задържани по случая, според което те са присвоили сумата на части в периода декември 2011 – 19 юни 2014 г., а не наведнъж с чували.

Това се разбра в неделя вечерта, когато Софийският градски съд (СГС) реши след близо 6-часов размисъл и заседание, изпълнено с неясноти, да задържи за постоянно в ареста главния касиер на банката Маргарита Петрова, обвинена като извършител, и зам.-главния счетоводител Борислава Тренева-Кючукова, сочена като помагач. Главният счетоводител Мария Димова, също обявена от прокуратурата като помагач, бе пратена под домашен арест заради заради влошеното си здраве.

С най-леката мярка се оказа изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев, обвинен като извършител, заедно с Петрова, спрямо когото съдът определи парична гаранция от 10 000 лева. Въпреки множеството неясноти в обвинителната теза и тоталната липса на писмени доказателства, съдия Пенка Велинова заключи, че има данни в подкрепа на обосновано предположение, че трите жени да са присвоили огромната сума. По отношение на Русев обаче, този извод не бе направен.

Като “сериозен недостатък” на разследването съдия Велинова посочи липсата на счетоводна експертиза по делото, която би могла да изясни твърдението на прокуратурата, че Русев и Петрова са присвоили сумата, а Димова и Кючукова са заличавали следите с помощта на фалшиви документи.

Основен прокурорски свидетел е бившият съдружник на Цветан Василев Бисер Лазов, който разказвал как парите са излизали от банката и са предавани на Василев. Друг ключов свидетел е Теодора Танева, която е изпълнителен директор на една от фирмите, свързани с КТБ.

Според обвинението, касиерката Маргарита Петрова и изпълнителният директор Орлин Русев са присвоили милионите в евро, лева и долари, подпомогнати от Мария Димова и Борислава Кючукова. Според казаното от държавното обвинение всъщност около специалния надзор на банката е станало ясно, че трябва да се прикриват стари липси и затова е започнало с оставяне на документи с невярно съдържание.

Цветан Василев разпоредил “дупката” от 206 млн. лева да бъде прикрита чрез фиктивни операции. Издадени били документи, според които за няколко дни КТБ отпуска кредити на редица фирми, основната от които “Бромак” на Цветан Василев, чрез която той е мажоритарен собственик в КТБ.

Татяна Дончева, която е адвокат на касиера на банката Маргарита Петрова, изтъкна пред съда, че когато има присвояване, трябва да се посочи и докаже кога, от кого и как е станало. В пледоариите на обвинението няма никакви доказателства за това.

Парадоксално е, че само през 2013 г. БНБ е направила две проверки на главната касата в КТБ – една пълна и една тематична. Липса на пари не е посочена. Прокуратурата също отбеляза този факт като странен.

Друг абсурден момент по случая е обратът в оценката на разследващите, който се сблъска челно с официалните твърдения на БНБ от петък. Тогава бе казано, че един от най-поразителните факти, установени от одита в КТБ е, че само за ден – на 19 юни, преди поставянето на банката под специален надзор, “чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро”.

“Разследващите органи могат да отговорят на въпроса дали по този начин мажоритарният собственик не е ограбил собствената си банка”, заяви тогава управителят на БНБ Иван Искров, а депутатът Вежди Рашидов се позова на анонимен сигнал, според който парите били изнесени в чували.

От официалното прессъобщение на прокуратурата в петък стана ясно, че шефът на УС на КТБ Орлин Русев е наредил на главната касиерка Маргарита Петрова да предаде на все още неназовани лица милионите в евро, долари и левове. Според коментаторите от петък насам, чувалите били предадени на мажоритарния акционер Цветан Василев. Той обаче напомни, чрез изявление, че не е в България от 10-и юни, а според казаното и от прокуратурата, и от БНБ парите са били изнесени на 19-и.

Междувременно в неделя сутринта Стефан Стефанов, капитанът на личния самолет на Цветан Василев, заяви пред Нова телевизия, че с машината не са изнасяни пари. Той сам потърсил медията, за да каже своята версия по твърденията на депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов. В своя жалба до прокуратурата бившият министър на културата посочи, че със самолета на Василев броени дни преди КТБ да бъде поставена под особен надзор са изнесени 1.7 млрд. лева.