Софийският градски съд (СГС) е отхвърлил искане на БНБ за разблокиране на 5 млн. лева от сметката на Корпоративна търговска банка, предназначени за разноски. Това стана ясно от думите на Менко Менков, адвокат на мажоритарния собственик на частната банка Цветан Василев.

Според справка на “Правен свят” съдия Иво Дачев, който бе определен да гледа делото по несъстоятелност на КТБ, е отказал разблокирането на тази сума, тъй като от Централната банка не са посочили, че въпросните обичайни разноски са насочени към запазването и управлението на имуществото на КТБ.

“В настоящия случай от представените в молбата писмени доказателства не може да се приеме, че условията за вдигане на наложения запор са изпълнени. Разходите са посочени общо по пера, но не са индивидуализирани и конкретизирани. Не е посочено за какъв период ще бъдат разходвани средствата. Не е обосновано защо молителят смята, че тези разходи попадат в кръга на обичайните разноски, насочени към запазване и управление на имуществото на банката. По-конкретно липсват аргументи относно това кои от разходите, изброени в приложения списък, са съобразени с дейност по управление на имуществото, като същевременно не се установява в какво се изразява обемът и видът на тази дейност, как и с какви действия се извършва тя и по този начин не е изяснено какъв е необходимият ресурс за изпълнението ѝ”, пише в мотивите си съдия Дачев.

Съдът за втори път отхвърля искане за разноски за милиони, свързани с КТБ. На 24 ноември 2014 г. квесторите на банката поискаха над 2.5 млн. лв. на месец за “разноски за издръжка и за запазване и управление на имуществото на КТБ”, припомня “Правен свят”.

По повод акцията на прокуратурата отпреди ден, при която от централата на частната банка бяха иззети 300 картини адвокат Менков коментира в сряда пред Нова телевизия, че “повечето картини, иззети вчера от КТБ, са подарък на Цветан Василев – те не подлежат на конфискация без решение на български съд”.

По думите му не е ясно кои от тези общо 300 произведения на изкуството са собственост на Василев и въобще кой е собственик на цялата сбирка, намерена в централата на КТБ. Той все пак уточни, че по искане на прокуратурата Софийският градски съд е наложил обезпечителна мярка върху картините в последния работен ден преди Коледа.