Даден е ход на делото, заведено от 13 родители на деца, учещи в Националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ” (НГДЕК) в София, срещу заповедта на бившия министър на културата Петър Стоянович, с която гимназистите в началото на тази година бяха оставени да участ в сградата на бившото 13-то училище до Женския пазар в столицата, вместо да бъдат върнати в ремонтираната им с европари града в модерно предградие.

Обжалването на тази заповед и завеждането на искове в размер на 2 хил. лв. от родителите заради нанесени морални щети стана през април, но първоначално те бяха отхвърлени от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с мотива, че ищците нямат правен интерес. В началото на октомври обаче петчленка върна делото на по-низшестоящия състав за разглеждане на жалбата и исковете и на заседание в понеделник бе решено да се даде ход на делото.

На заседанието са докладвани и нови шестима присъединили се родители към жалбите на досегашните 13 души. Сега съдът признава, че те също имат правен интерес по казуса. На новоприсъединилите се съдът даде възможност да вземат отношение към жалбата и исковете и да посочат и поискат събиране на доказателства по случая с двете сгради на НГДЕК.

Очаква се към делото да се присъединят още родители на деца от Класическата гимназия, потърпевши от решението на Стоянович да останат да учат в сградата на Женския пазар, която имаше тогава редица проблеми с покрива, с носещи конструкции, електрическата инсталация.

Бившият министър на културата отмени през февруари предходна своя заповед за връщането на НГДЕК в ремонтираната сграда с над 2 млн. лв. от еврофондовете в Модерно предградие. Гимназистите бяха временно настанени в бившото 13-о училище заради забавения ремонт на тяхната сграда. След приключването му обаче директорът на училището Мариела Папазова и част от училищното настоятелство започнаха кампания за оставането на Класическата гимназия в центъра на София, което по-подхождало, според тях, на такова елитно училище. След силно противопоставяне на двата лагера за оставянето в старата и в лошо състояние сграда на Женския пазар и за връщането в ремонтираното здание в крайния квартал на София, в което бе вкаран и мотив за наличие на азбест в ремонтираната сграда, Стоянович би отбой и остави гимназията на Женския пазар. 

След което бяха заведени жалбите и исковете, а през това лято бе ремонтиран покривът на 13-о училище с пари на Столичната община, която всъщност е негов собственик, но го даде за безвъзмездно ползване на Министерството на културата за десет години.

На заседанието в понеделник представителят на Министерството на културата е поискал по делото да бъдат конституирани и Столичната община и Регионалната инспекция по образованието в София, но това е била отхвърлено от съдебния състав, разказаха пред Mediapool родители, присъствали на даването на ход на делото.

Министерството на културата е било задължено да представи доказателства за това дали е правило проверка на състоянието на сградата на 13-то ОУ на ул.” Св. Св. Кирил и Методий” на Женския пазар, преди Стоянович да издаде оспорваната заповед.

Следващото заседание на съда е насрочено за 19 януари 2015 г.

Дотогава обаче Министерството на културата има възможност да върне Класическата гимназия в ремонтираната сграда, което мое да стане през зимната ваканция, както бе заявил през септември тогавашният зам.-министър на културата Боил Банов, който се очаква да запази поста си  и в новия състав на ръководството на ведомството.