Незащитен софтуер и грешка на служител от в Окръжния съд в Пазарджик са довели до изтичане на информация за акцията срещу радикалния ислям в Пазарджик, поради което операцията е проведена преждевременно. Това става ясно от съобщение на съда, разпространено до медиите в понеделник.

Ден преди операцията, която доведе до ареста на имама Ахмед Муса и още шестима души, на сайта на съда се е появило съдебно определение, с което се разрешава изземване на данни от имейлите на предполагаемата група за разпространение на радикален ислям. В съдебното разрешение има и пълно описание на готвената операция.

Според обясненията на главния прокурор Сотир Цацаров, течът на информация принудил ДАНС и прокуратурата да извършат арести още на 25-и ноември. По план акцията трябвало да се проведе до 10-и декември.

Това предизвика проверка в Окръжния съд в Пазарджик. Председателят му Елеонора Серафимова обяснява, че основният проблем е създаден от софтуера за качване на делата, но все пак признава и за грешка на свой служител.

Актовете на съдилищата, с които се разрешават обиски, арести, подслушвания или проследяване на електронни съобщения, не са публични. Съдия Серафимова казва, че програмата, с която съдът разполага, не ограничавала по подразбиране тези специфични съдебни актове, а служителят трябвало да кликне изрично, за да активира ограничения достъп върху акта. Служителят обаче не кликнал и цялата информация за операцията срещу изтекла на сайта на съда.

“В случая, поради грешка и предвид липсата на защита в самия софтуер, се е стигнало до публикуване на конкретния съдебен акт на страницата на Окръжен съд – Пазарджик”, се казва в съобщението на съда.

Гафът е довел до спешни разговори с разработчиците на софтуера от “Информационно обслужване-Варна”. Те на свой ред са обещали, че в следващата версия на софтуера тези съдебни актове ще бъдат с ограничен достъп по подразбиране. В съобщението на съда се казва, че дотогава контролът ще бъде “максимален”. Остава неясно какъв е бил контролът преди този случай.

В съобщението не се споменава има ли наказани служители за гафа.

Изтичането на информация не е попречило и не е провалило операцията, коментира главният прокурор Сотир Цацаров в понеделник пред БНТ. “Става дума за престъпления. И точно заради това ние сме длъжни да реагираме. Считам, че ние сме реагирали по национално отговорен начин. Беше казано, че това е пиар акция, която цели дори да обоснове по-висок бюджет на ДАНС. Дори беше казано, че не е ясно дали у нас има спяща клетка на радикалния ислям, но има една спяща клетка и тя се нарича ДАНС. Аз не защитавам службата ДАНС. Но нека сравним тази реакция и този разнобой. Пропагандирането на “Ислямска държава” може да се осъществи и е осъществено по различни начини. То започва от носенето на символи, то минава през проповеди по интернет и Скайп, насочени към групи, минава през проповеди в джамия, в които се носи призивът, че хората трябва да бъдат готови да застанат на страната на каузата на войната, ако е нужно, когато е нужно и когато им се заповяда“, каза още Цацаров.

На последното си заседание ВСС взе решение да одитира всички компютърни експерти в съдебната система заради нарастващите съмнение към тяхната компетентност. В момента и Софийският градски съд се тресе от скандал, свързан с начина на използване на системата за случайното разпределение на дела. Съмненията там са, че или разпределението на делото за фалита на КТБ е било манипулирано, или експертите на съда са сътворили тежък гаф.