Съдия Калина Илиева, на която в понеделник бе разпределено делото за обявяване в несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ), си е направила отвод по казуса, съобщиха във вторник от Софийския градски съд.

Повод за решението й са станали публикациите в редица медии, коментиращи данни, които внасяха съмнения, че случаят действително й е бил разпределен на случаен принцип. Става въпрос за обстоятелството, че в електронната система на Висшия съдебен съвет (ВСС) липсваше протокола от разпределението на делото, въпреки задължението на СГС да го изпрати.

Освен това Илиева е командирована от Софийския районен съд (СРС) през лятото на миналата година, което е единственият възможен начин някой да бъде повишен, без да се явява на конкурс. Това прави тези магистрати по-податливи на външно влияние, защото мястото им в системата не е сигурно.

“Съобщението за избирането на съдия Илиева бе съпроводено с подчертаване на факта в някои медии, че тя е командирована от СРС, поради което би могло да се накърни безпристрастното разглеждане на делото. С оглед избягване на такива съмнения, съдия Илиева си направи отвод”, съобщават по този повод от СГС, уточнявайки, че новият съдия по делото е Иво Дачев.

От Градския съд допълват още, че е била извършена вътрешна проверка за причината, по която протоколът от разпределянето на казуса на Калина Илиева не е бил качен в системата на ВСС. Оказало се, че става въпрос за “технически проблем с интернет връзката”.

“Номерът на делото е генериран, но заради срив в системата не е получен. Проблемът е отстранен в ранния следобед днес (вторник – бел.ред.) и номерът на делото вече присъства в системата”, обясняват от СГС, припомняйки, че “синдиците в КТБ трябва да бъдат назначени от Фонда за гарантиране на влоговете, а не от съдията по делото”.

Междувременно зам.-председателят на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Явор Джонов коментира пред специализирания сайт “Съдебни репортажи”, че най-вероятно протоколът от разпределянето на делото е бил премахнат ръчно, тъй като въпросната система е автоматизирана.

“Липсата може да скрие манипулации на параметрите, които касаят съдиите, така че делото да се падне точно на определен съдия”, смята Джонов, припомняйки, че софтуерът за случайно разпределение “LawChoice”, който се използва в СГС е “крайно ненадежден”, защото е направен така, че резултатите от разпределението да могат да бъдат манипулирани и тези външни намеси да не остават следа.