Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва своевременно да провери твърденията на обвиняемия председател на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов, че медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски му е упражнявал натиск да повлияе върху хода на конкретни дела.

За това настоява Съюзът на съдиите в България (ССБ) в поредно отворено писмо до кадровиците в съдебната власт, разпространено до медиите във вторник.

Повод за искането на съдиите стана изявлението на Пенгезов от миналата седмица, че Пеевски му е пращал “съобщения” чрез адвокати как трябва да бъдат решени делата срещу бившия депутат от ДПС Митхат Табаков и срещу нападателя на почетния председател на движението Ахмед Доган – Октай Енимехмедов. В противен случай го заплашвал, че ще види втори мандат начело на съда “през крив макарон”.

Висшият магистрат обяви още, че активизирането на прокуратурата по разследване за злоупотреба с проект във Военно-апелативния съд, започнало през 2010 г., има директна връзка с намерението му да участва в конкурса за нов председател на САС. По това дело Пенгезов получи в понеделник 4 обвинения – за длъжностно присвояване и за използване на фалшиви документи по европроект.

“Липсата на реакция от страна на Висшия съдебен съвет на така разпространените твърдения е обезпокоителна. Висшият съдебен съвет има законоустановено задължение да осигурява независимостта на съдебната власт. От това произтичат и правомощията му активно да се противопоставя на всякакви опити за упражняване на въздействие върху органите на съдебната власт по повод на упражняване на техните функции. Длъжен е да осигурява и така наречената “вътрешна независимост” като взема мерки да не се оказва влияние от страна на административни ръководители върху вътрешното убеждение на съдиите и прокурорите при решаването на възложените им дела и преписки”, заявяват от съдийската организация.

Магистратите напомнят, че чл. 39 от Закона за съдебната власт задължава Комисията за професионална етика и превенция на корупцията към ВСС “да събира и анализира информация за наличие на корупционни явления в органите на съдебната власт, а при конкретни данни за такива прояви да извършва проверка”.

От ССБ са силно обезпокоени и от думите на Пенгезов, че очаква след дискредитирането му в конкурса за председател на САС да се включи зам.-шефът на Софийския градски съд Богдана Желявска. Запитан дали това означава, че тя има подкрепата на Пеевски, той заяви миналата седмица, че може да се приеме по такъв начин.

“Особено безпокойство будят твърденията на председателя на Софийския апелативен съд, че за да се предотврати преизбирането му в полза на друг предварително фаворизиран кандидат, се използва държавното обвинение – чрез предприемане на процесуални действия по висящо досъдебно производство. Затова компетентните държавни органи – Висшият съдебен съвет и прокуратурата, дължат убедителен и своевременен отговор, доколкото съмнения за легитимността и законността на тяхната дейност са споделени пред обществото от заемащ висша административна длъжност магистрат”, се казва още в писмото.

От съдийския съюз добавят, че този случай още веднъж показва необходимостта от промяна в кадровата политика на ВСС, особено когато става въпрос за избори на административни ръководители на съдилища.

“При провеждане на конкурсите да се осигурява състезателност, като се оценяват единствено качествата и концепцията на кандидатите, без предварително фаворизиране на някой от тях. Не по-малко значение за осигуряването на доброто управление на съдебната власт и за укрепването на нейния авторитет имат правомощията на Висшия съдебен съвет по атестиране на административните ръководители и прилагане спрямо тях на завишени изисквания за спазване на правилата за етично поведение. От тази гледна точка, за професионалната общност е смущаваща изразената пред представителите на медиите предварителна увереност от страна на председателя на Софийския апелативен съд, че би могъл да разчита на подкрепа от страна на членове на ВСС за избирането му за повторен мандат, която увереност е породена от резултата от скорошното му атестиране”, добавят от ССБ.

В края на отвореното писмо на съсловната организация се посочва, че покрай скандала около Пенгезов “отново са актуални и въпросите какви са гаранциите, че с дела срещу неизвестен извършител по данни, свързани с дейността на магистрати, не се допускат злоупотреби и какви институционални мерки са взети, така че водените проверки и досъдебни производства срещу неизвестен извършител да не се използват като “скрито оръжие” срещу магистрати”.

Припомнен е и случаят с Венета Марковска, която бе спряна от президента Росен Плевнелиев да встъпи в длъжност като конституционен съдия в края на 2012 г.. Формалният повод бе именно разследване срещу неизвестен извършител, по което “протичали” тя и приятелят й Георги Георгиев. Въпреки че тогавашният временен главен прокурор Бойко Найденов се ангажира спешно да провери въпросното дело и да огласи подробности за хода му, това така и не се случи.