Общо 15 съдии от Софийския градски съд (СГС) проявиха рядко срещана смелост и поискаха публично оставките на своите ръководители. Конкретен повод е мътният казус, огласен от френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан за фалита на две френски дъщерни компании и присвояването им от български фирми с помощта на СГС и по-конкретно на съдия-докладчика Румяна Ченалова. Този скандал допълнително задълбочи огромните съмнения, че разпределението на делата в СГС се манипулира .

“Апелираме ръководството на съда да се оттегли, защото нямаме доверие в действията му и сме обезпокоени, че авторитетът на Софийски градски съд, в който работим, ще се срине непоправимо”, се казва в писмото на съдиите до Висшия съдебен съвет (ВСС).

Магистратите смятат, че ВСС трябва най-сетне да поеме своята отговорност и да извърши задълбочена проверка на ръководството на съда.

“Изострянето на общественото внимание върху този случай (с Румяна Ченалова – бел. ред.), както и реакцията на различни институции показаха, че сме изправени не пред изолирано събитие, а пред системен проблем (в градския съд- бел.ред.). Считаме, че този проблем е следствие на бездействието, което ВСС проявяваше, както по отношение на предходни случаи, касаещи други дела и поставящи въпроси за системата за случайно разпределение на делата”, се казва в писмото, разпространено в сряда.

Според съдиите ВСС носи цялата отговорност за поредицата от скандали, защото кадровият орган така и не си е направил труда да провери как всъщност се ръководи градският съд. Поводи за това имаше много. ВСС нямаше реакция на данните, че Румяна Ченалова антидатира дела, нямаше реакция спрямо ръководството на съда и след скандала с разпределението на делото “КТБ”.

Сегашният шеф на СГС Владимира Янева пое поста през 2011 г. въпреки компрометираща информация за конфликт на интереси в работата й. Тогава разследване на Mediapool показа, че тя е била съдия по едно от делата за източването “Софийски имоти” и не си е направила отвод, въпреки че е участвала в сделките на баща си по покупка на два имота от дружеството. Действията на Янева показваха, че тя бави неоправдано делото срещу бившите началници на “Софийски имоти”.

След избухването на скандала Янева, която е семейната приятелка на Цветан Цветанов, отново отказваше да се оттегли, но след продължителен обществен натиск най-накрая си направи отвод по конкретното дело. Тогавашният ВСС не намери някаква вина в поведението й. Сега скандалите около Софийския градски съд отново ескалират точно преди поредния годишен доклад на Европейската комисия за България.

В своето писмо съдиите напомнят, че нееднократно са поставяли въпроса за управлението на СГС.

“Ръководство на съда не изразяваше по адекватен начин позиция, когато под съмнение в общественото пространство се поставяха неговите действия или развитието на конкретни дела”, се казва в тяхното писмо. Те заявяват, че скандалите около съда минират усилията на всички съдии да си вършат почтено и качествено своята работа.

“За да им се противопоставим ефективно, явно не е достатъчно само неучастието ни в такива. Редовите съдии практически не са овластени с механизъм за предотвратяването на подобни процеси. Висшият съдебен съвет следва да стори това”, се настоява в писмото.