Висшият съдебен съвет (ВСС) излезе с декларация в сряда, с която обяснява на лидера на ДСБ Радан Кънев каква загуба за страната ще е една колективна оставка на ВСС. В понеделник Кънев призова ВСС да си подаде колективно оставката. Причината бяха скандалите около съдия Румяна Ченалова и съмненията, че изборът на съдии се манипулира.

Радан Кънев втвърди много тона през последните седмици и вече говори за съществуването на “съдебна мафия”. Мнозинството във ВСС се постара да му обясни, че оставката не е решение.

Съветът обяснява, че колективната оставка би блокирала цялото кадруване в система. Отделно би се възпрепятствало финансирането на съдебната система. ВСС настоява, че ще блокират реформите по приемане на новата съдебна карта и усъвършенстването на атестирането на магистрати.

По ирония мнозинството във ВСС смята, че оставката му би занижило контрола върху етичното поведение на магистратите. Кадровиците на Темида смятат, че ще бъдат блокирани висящите дисциплинарни производства. Допълнително се отчита, че това би блокирало проекта по ОПАК за въвеждане на електронното правосъдие.

Общо 11 членове на ВСС гласуваха тази декларация, с която се обяснява на Радан Кънев колко лоша за страната би била тази оставка. Седем бяха “против”. Един от членовете “против” беше бившият съдия от Върховния административен съд Юлия Ковачева. Тя обясни на мнозинство, че нищо от това в декларацията няма да се случи, защото дори подаване на оставка, членовете на ВСС ще продължат да работят до избора на техни приемници.