Събитията в Украйна показват необходимостта от създаване на нови структури за териториална отбрана, които ще бъдат сформирани с промени в Закона за резерва. Това съобщи в интервю за Дарик заместник-министърът на отбраната Иван Иванов.

Той подчерта, че готвените промени са подкрепяни и от експерти в областта на сигурността, и е трябвало да бъдат въведени отдавна. По думите на Иван Иванов със сегашния закон за резерва, при евентуален риск, мобилизацията ще отнеме повече от година време. Затова са необходими и законодателните промени.

Според заместник-министъра на отбраната настоящият закон за резерва, приет от правителството на ГЕРБ, е неработещ. От одобрените по план 3000 резервисти в момента служат само 500.

Затова е нужно и приемане на по-улеснени процедури за влизане в резерва: „По същество Българската армия в момента не провежда мобилизация и няма нарастване на силите и средствата. Разбирането, че ние ще имаме повече от година при една усложнена обстановка да формираме своите части е меко казано несериозно. Вие знаете колко бързо се променя обстановката в един район, още повече в един регион като Балканите”.

По думите на Иван Иванов ще бъдат въведени и военизирани структури за териториална отбрана при бедствия и аварии. Те ще бъдат на двойно подчинение на кмета или областния управител и военното министерство. Разходите за ползването им ще се поемат от институцията, която ги е поръчала. Тези структури не би трябвало да се използват за охрана, смята заместник-министърът на отбраната: „Те могат да се използват при повишаване на състоянието на държавата в положение на война или в състояние на война, като основно охраняват важни обекти при тези състояния и подпомагат провеждането на мобилизация на територията на страната. Тези идеи са от много години в областта на резерва и се споделят от доста специалисти. Това, което се случи в Украйна, анализът на събитията показва необходимостта от подобен закон”.

Освен промени в закона за резерва предстоят да се предложат и нови текстове в закона за отбраната и въоръжените сили и закона за Военна полиция.