Стрелецът от Лясковец Петко Петков и майка му Стефанка Савова съдят държавата в Страсбург заради нарушено право на живот и унизително и нечовешко третиране. Това съобщи адвокатът им Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. Жалбата е подадена днес, уточнява „Труд“.

На 14 март тази година 53-годишният Петко Петков стреля по командоси, които отишли да го обезвредят в дома му заради серия от сигнали на хора от Лясковец, че е опасен. Къщата му се намира близо до училище. При престрелката загина Емил Шарков от Специализирания отряд за борба с тероризма, а трима негови колеги бяха ранени.

Причината за делото в Страсбург не е акцията през март, а невзетите мерки от страна на полицията за по-щадящо неутрализиране на Петков от март 2012 г. Тогава е планирана операция, но е преценено, че е опасен, и е отменена.

“Имало е информация, че Петков разполага с ловно оръжие с изтекъл срок, държи се агресивно и е с неадекватно поведение. Защо ръководството на МВР не е изготвило стратегия и тактика за нова операция за по-меко и незастрашаващо живота неутрализиране. Това щеше да предотврати трагедията в Лясковец и пощади живота на Емил Шарков, както и да се избегне нараняването на полицаите. Защото полицията и специалните части, ако не могат да се справят с един ловец по-безболезнен начин, то за какво ни е тази полиция”, коментира адвокат Екимджиев.

По думите му “непрофесионалното отношение на ръководството на МВР към казуса засяга не само Петко и майка му, а и загиналия полицаи и ранените му колеги”. “Затова ако не бъде проведено ефикасно разследване на инцидента, което да установи длъжностните лица, отговорни за лошо планираната и проведена операция, сме готови да подадем жалба и от тяхно име”, заяви адвокат Екимджиев.