Всеки, който плаща здравни вноски, да има индивидуална партида в здравната каса и да може да ползва натрупаните в нея пари за прегледи и лечение, предлага председателят на парламентарната здравна комисия ген. Стоян Тонев (ГЕРБ).

“Това означава, че всеки който плаща здравни вноски ще има конкретен договор с конкретни показатели с НЗОК. Нещо повече – ще се опитаме да използваме практики най-вече от Холандия, Германия и Швейцария, при които част от солидарния модел да стане модел със собствена, индивидуална партида. Обикновено това съотношение между разделението на парите от здравната вноска в Европа е 70% за солидарния фонд, 30% – за индивидуалната партида”, заявява Тонев в интервю за в. “Труд”.

Здравноосигурителната вноска у нас е от 8 на сто върху заплатата, като осигуровката се поделя в съотношение 60 към 40 между работодателя и работника.

Според Тонев 25% от парите от личното участие в здравната вноска ще отиват в индивидуалната партидна сметка на българина и той ще определя за какво да се харчат.

“Т.е. при заплата от 500 лв. за здраве се отделят 40 лв. От тях 24 лв. внася работодателят, а 16 лв. – работникът. Т.е. 25 % от 16-те лева или 4 лева (10% от цялата здрана вноска – б.р.) ще са само за пациента и ако той не ги ползва, ще му се натрупват, докато в един момент му потрябват. А при този служител, който се осигурява върху 1500 лв., всеки месец ще му се заделят по 12 лв., които ще са само за него”, обяснява Тонев.

Той обяснява, че човек може да реши да ги оползотвори за преглед без да чака за направление, а останалите пари от вноската му ще отиват в националния солидарен фонд.

“В Германия ефектът от натрупването от личните партиди годишно е за 20 млрд. евро, надяваме се при нас да е около 50 млн. лв. Много важна подробност е, че осигуреният ще може да използва своята част от парите за лечение на някои от членовете на семейството – примерно за болното си дете или съпруга”, посочва Тонев.

Според него промяната може да бъде гласувана след като мине първото тримесечие на годината, т.е. през април 2015-а и тя да влезе в сила от средата на годината.

Не е ясно обаче как това ще стане при положение, че бюджетът на НЗОК за следващата година е разчетен така, че да се ползва цялата сума, събрана от здравни вноски.

Преди две седмици здравният министър Петър Москов лансира различна от тази на Тонев идея, а именно всеки да има собствен лимит от услуги в доболничната помощ в рамките на солидарния осигурителен модел.