“Топлофикация-София” е събрала по съдебен път 63 млн. лв. от свои длъжници,, съобщи шефът на общинското дружество Стоян Цветанов. Това е станало черз заведени 44 хил. дела в периода 2011-2013 г.

Само от началото на тази година по този начин са събрани още 10 млн. лв., сочат данните на топлофикацията, която има най-големи проблеми със събираемостта на сметките от всички топлоснабдителни дружества в страната.

Завеждането на съдебен иск е крайната мярка, когато не сработи вариантът с разсроченото плащане. Все пак от май 2013 г., откакто е заработил телефонът на клиента на дружеството, са подписани споразумение за разсрочено плащане на дългове за общо над 25 млн. лв. Според Цветанов кол-центърът на компанията има допълнителен потенциал за работа с потребителите.

Клиентите на столичното парно, които си плащат навреме сметките са се увеличили от 48% през 2010 г. до 69.6% през 2013 г. От миналия октомври дружеството въведе отстъпки за платени в срок фактури.

Дружеството напомни, че от следващия отоплителен сезон влиза в сила новата наредба за топлоснабдяването, според която до октомври абонатите в кооперации и блокове могат да изберат между четири варианта за изчисление на таксата за сградна инсталация. Те са сегашният вариант с процент, чрез пресмятане от оторизиран специалист, по формула или реално измерване. Ако няма решение на общото събрание, остава старият метод.