Екологичните организации да организират борд, който да съблюдава дали инвеститорът в Карадере спазва българското законодателство. Това предложи икономическият министър Драгомир Стойнев.

По думите му в тези територии в момента няма строителство, а към момента има само инвеститорски интерес. Стойнев допълни, че 100 млн. лева не са инвестиция, която трябва да се изпуска, но всеки инвеститор трябва да спазва българското законодателство. В портивен случай не може да работи, заяви още Стойнев.

“Що се касае до темата Карадере, става дума за инвеститорско намерение и в момента нищо не може да се случи на тази територия. Тепърва ние ще извървим законодателството в екологичната му част и това трябва да е ясно. Някой заблуждава екоорганизациите в България, че едва ли не вече строителството е започнало; че едва ли не там вече има багери и от утре започват да се секат гори. Нищо подобно”, категоричен бе министърът.

Той подчерта, че всяка инвестиция ще бъде подкрепена от министерството само когато се спазва законодателството на страната. Този, който не спазва законодателството, няма как да бъде подкрепен, декларира Стойнев. Инвеститорът трябва да измине всички процедури по законите и останалите нормативни актове в областта на екологията, каза той. И предложи природозащитните организации да създадат борд и да наблюдават дали инвеститорът спазва законите.

Фирмата инвеститор е представена основно от английски акционери, допълни Стойнев. По думите му е имало предишен вариант на проекта, който е обхващал много по-голяма територия и строителство дори навътре в морето, но проектът е върнат, тъй като не е отговарял на законодателството. Въпреки това предишното правителство е предложило гражданство на инвеститорите.

*   *   *

Вчера от икономическото министерство обясниха, че одобреният от правителството Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт не дава реален старт на инвестицията. Проектът все още е в идейна фаза и тепърва предстои да мине през всички процедури по екологичното законодателство, обясниха от ведомството.

Проектът може да се реализира единствено след приключване на процедурите по екологичното законодателство – Оценка на въздействие на околната среда и Оценка на съответствието по Закона за биологичното разнообразие. Тези процедури биха могли да завършат с несъгласуване на инвестиционното предложение или предписание за неговото изменение, с което инвеститорът ще следва да се съобрази. В зависимост от крайната преценка по екологичното законодателство би могло да се пристъпи и към инвестиционно проектиране и издаване на разрешение за строеж, обясниха от ведомството, ръководено от министър Стойнев.

Снощи стотици българи се събраха на протест в центъра на столицата, за да кажат не на бетона в Карадере.