Сергей Станишев се отказва от българския парламент и отива в Европейския. Причината – многото негови ангажименти като председател на Партията на европейските социалисти. Това обаче не означава, че подава оставка като лидер на БСП.

Лидерът на БСП обясни, че в началото решението му да оглави листата на БСП за евровота е било продиктувано от това да понесе отговорност и да даде пример по този начин.

Впоследствие му се е наложило да влезе в нова роля заради новата ситуация в България и в Европа. Така той обясни, че е взел решение да напусне българския парламент и да отиде в Европейския парламент. Като причина посочи многото ангажименти, които има като лидер и на европейските социалисти, които по този начин ще му дадат възможност да утвърди БСП като европейска партия, която активно участва във формирането на европейските институции.

Станишев побърза да обясни, че днешното му решение не означава, че подава оставка като лидер на БСП.

Малко по-късно в отговор на въпрос призна все пак, че опцията да подаде оставка винаги е налична, но на този етап не върви към нея.

Станишев допълни още, че политическата система има нужда от промяна и тази промяна трябва да започне от БСП, но отказа да посочи какви промени визира в червената партия, като обясни, че предложенията, които смята да направи, ще ги представи пред Пленума на партията, който ще се състои следващата седмица.

Станишев обясни, че предстоят тежки избори, но не уточни кога. Посочи, че независимо кога, то в БСП трябва да бъде свършена много работа, за да може да се представи добре на предстоящия предсрочен вот.

Отказа да посочи и кога правителството ще подаде оставка, като отново обясни, че има конституционни срокове, които трябва да се спазват.

Сергей Станишев предложи Атанас Мерджанов да оглави парламентарната група на левицата, тъй като при положение, че Станишев напуска българския парламент, се налага някой да стане лидер на Парламентарната група и той се е спрял на Мерджанов, като е сигурен, че той може да води диалог както с другите политически сили, така и вътре в парламентарната група.

БСП не се плаши от избори. Важното е консултациите да дадат отговори на въпросите от КСНС, който се проведе миналата седмица, подчерта червеният лидер.

Станишев обясни, че още днес БСП ще разпрати писма до политическите лидери на останалите партии и се надява в петък да се проведат консултациите, които трябваше да се случат днес.

Относно дали може да се върви към широка коалиция за ново правителство в рамките на този парламент, нещо, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли, Станишев не беше категоричен, като каза, че най-важното е да има диалог между политическите сили.