В момента ни се предлага бюджет с най-висок дял разходи за социална политика през последните 10 години, подчерта в изказването си от парламентарната трибуна Сергей Станишев. Той оцени бюджета като важна стъпка за икономическо възстановяване, социални грижи и балансирано развитие на регионите.

На няколко пъти Станишев беше прекъсван от скандирания на депутатите на ГЕРБ: “Оставка”.

Лидерът на БСП открои три основни приоритета – социална сфера, образование и регионална политика.

За образованието през следващата година са предвидени със 100 млн.лв. повече; за регионите ще има специален фонд; допълнително пари са заложени за майките, пенсионерите, за енергийни помощи, изброи Станишев.

Предишните години се казваше “бюджетът на Дянков е безалтернативен”, отбеляза той. И добави – “няма как да не задам любимия въпрос – Кой похарчи 4 млрд лв. от фискалния резерв на държавата, кой взе 4 милиарда нов дълг, кой докара макроикономическата картина на минус 8 млрд.лв.”, предава БТА.

“Бойко Борисов и Дянков”, отговори си Станишев. И продължи да пита “кой открадна 1, 4 млрд. лв. за здравеопазване, какъв е ефектът от новите заеми и харчене на резерва, някой стана ли по-богат в България? Виждам реакциите и познавам Кой”.

По думите на лидера на БСП, Бюджет 2014 показва, че е възможна различна политика и доказателство били двата приоритета на кабинета, обявени още през първите месеци на управление – възраждане на икономиката, спиране на рекета над бизнеса, и на второ място – помощ за най-бедните, за майките, за хората с увреждания.

Тази политика продължава по-отчетливо и видимо през 2014, обяви Станишев. Затова били заложени и 1, 4 млрд. лв. повече приходи.

В разходната част основните пера са три, но при тях не се подхожда по “начина на кърпеж”, коментира още соцлидерът. Сред тях е размразяването на социалните плащания, четири години “задържани” от ГЕРБ.