В последните няколко седмици сме свидетели, че вече има негласна коалиция: Президент – ГЕРБ – ДПС и много други сили, които се присламчват към тях. Тази коалиция е израз на задкулисието, сделка на икономически и политически интереси на гърба на хората и за тяхна сметка. Това каза в словото си от трибуната на Историческа поляна на връх Бузлуджа президентът на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев.

Той увери присъстващите близо 45 000 социалисти и симпатизанти на лявата идея в България, че БСП няма да допусне договорките на тази негласна коалиция да се случат. Станишев призова всеки един от редовите социалисти да си свърши работата и предупреди, че на предстоящите извънредни парламентарни избори през октомври ще става дума за държавата.

Бившият лидер на Левицата изрази убедеността си, че БСП, „Коалиция за България” и Левицата в България, на изборите ще докажат, че „са силни и дават шанс на страната, защото БСП е силата, която създава работни места и дава шанс на младите, грижи се за пенсионерите”, като припомни, че това е справедливо. „А без справедливост няма държава. Без справедливост държавата е една шайка за употреба на властта”, заяви той.

„Нашата дума на две не се дели и това е голямата разлика между БСП и другите”, изтъкна още Станишев и припомни, че БСП не е допуснала създаването на изкуствена банкова и финансова криза в страната, както и че за една година в управлението са направили повече, отколкото ГЕРБ за четири.

„БСП е силата, която работи за хората. Ходете с вдигната глава!”, призова още присъстващите на Бузлуджа Станишев, като припомни, че БСП е доказала, че е партия, която създава.

Тържественият митинг на социалистическата партия на връх Бузлуджа тази година, посветен на 123-та годишнина от организираното социалистическо движение в България се провежда под мотото „Силна БСП – единна Левица”.

Митингът събра лидерите на партии и организации от „Коалиция за България”, представители на правителството в оставка, депутати. За поредна година Младежко обединение в партията връчи традиционната си годишна награда за журналистика на  фондация „Георги Кирков”. Тази година носител на наградата е младият журналист от вестник „Дума” Александър Симов.

„В последната година аз разбрах, че аз съм не само ляв човек, аз съм бесепар и никога няма да спра да се гордея с това”, заяви при получаване на наградата Симов.

Митингът на социалистите бе уважен за пореден път от най-възрастният социалист в България – 104-годишният Асен Костов от община Треклен, Кюстендилско, членуващ в партията вече 74 години. На събора бе и 8-годишната Яна от град Кула, родният град на лидера на БСП Михаил Миков, превърнала се в талисман на събора с атрактивния си червено-бял тоалет.