Едно от най-важните условия за излизането от кризата е мобилизиране на финансов ресурс, заяви по време на бизнес форум вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева. Тя е инициатор на конференцията “Ролята на международните финансови институции и достъпът на българския бизнес до финансовите инструменти, които те предлагат”. Във форума участва и министърът на финансите Петър Чобанов, както и ръководители на банки, предаде БТА.

Вицепремиерът посочи, че за тази цел особено важно е запазването на стабилността на банковата система. Бобева съобщи, че предстои промяна в Закона за кредитните институции с цел въвеждането на новите капиталови правила и в сряда законопроектът се очаква да бъде разгледан от Министерския съвет.

Бобева напомни, че в бюджета за следващата година са предвидени 500 млн. лева за финансиране на проекти за регионално развитие, освен това са предвидени 20 млн. лева за иновации. Залага се и на стимули за регионите с висока безработица. Особено значение се отдава на оживяването на капиталовия пазар и превръщането му в двигател на икономически растеж, каза вицепремиерът. Рестартирана е приватизационната процедура за Фондовата борса и Централния депозитар, подготвя се пакет от миноритарни дялове за продажба чрез борсата, като значително ще се намалят някои административни пречки, за да се насърчи листването на българските компании на борсата.

Допълнителен финансов импулс за икономиката ще предоставят и оперативните програми, като целта е постигане на синергия между новите оперативни програми и фискалните стимули, предвидени в бюджета. Вицепремиерът посочи също, че е в ход реформата в Българската банка за развитие, като е стартирал първият продукт на банката, насочен към микро-, малки и стартиращи фирми. Предстои и подготовката на продукт за финансиране на износа.