Светлозар Лазаров, Владимир Писанчев, Цветлин Йовчев бяха грешни назначения. А има толкова големите професионалисти. Ако аз бях министър, Лазаров можеше да бъде шеф на районно управление най-много. Това обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова телевизия в неделя. Той припомни провала на акцията в Лясковец и други гафове на главния секретар на МВР.

Той обясни, че целта на промените в закона за МВР е не смяна на личностите, а да се оправи системата. Можехме да сменим Писанчев бързо, ако това ни беше целта, каза Цветанов.

Никой не искаше да има ефективност в борбата срещу организираната престъпност, затова прехвърлиха ГДБОП в ДАНС. Да припомня в началото на 2009 г. спирането на отвличанията, които тормозеха страната, заловените наркотици. Направиха ги хора професионалисти, които работеха в системата на МВР. Това обясни още Цветанов, който тогава бе министър на вътрешните работи. По думите му Станимир Флоров, който бе разследван за корупция е „професионалист“, който заедно с други като него били “изтикани“ от системата от предходното управление.

Цветанов смята, че е понесъл удари като делата срещу него, защото е защитавал гражданите от организираната престъпност.

От 2009 до 2013 България получи подкрепа от всички евроатлантически партньори. От средата на 2013 това доверие беше загубено, каза той и добави, че през февруари – април тази година има разговори с Европол, в които се изказва загриженост, че България липсва от сътрудничеството. Няма започнати никакви значителни разследвания, никакви операции.

За търканията с партньорите около пенсионните фондове той смята, че темата е приключена. Убеден съм, че до 31 март ще има дебати и ако се наложи ще бъдат направени промени. 

В комуникацията с партньорите имаше известен проблем, но нямаше време, обясни той защо са се получили конфликтите с партиите от коалицията.