Спецсъдът отложи началото на делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Делото за сделката с ЕВН, по което подсъдими са бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и бизнесменът и издател Иво Прокопиев, не успя да тръгне в Специализирания наказателен съд. В съдебната зала стана ясно, че други двама подсъдими – Петър Василев и Любомир Евстатиев от консултантската фирма „Булброкърс“, не са успели да организират защитата си навреме, а Евстатиев не е получил и обвинителния акт в срок от поне 7 дни преди заседанието.

От залата отсъстваше и адвокат Даниела Доковска, която защитава Прокопиев. Тя е в САЩ на отдавна планирано пътуване. Прокуратурата поиска от съда да назначи на подсъдимите резервни защитници, което предизвика реплика на адвокат Марин Марковски, който защитава бившия финансов министър Симеон Дянков.

Марковски увери съда, че той и колегите му няма да стават пречка за разглеждане на делото в разумен срок и няма нужда от назначаване на резервни защитници. В крайна сметка, съдът отхвърли искането на държавното обвинение. На днешното разпоредително заседание трябваше да се чуят становищата на страните за даване ход на делото, за евентуални процесуални нарушения в обвинителния акт и неясноти, обуславящи искане за прекратяване и връщане на делото на прокуратурата.

Дянков, Трайков, Прокопиев и още трима души бяха пратени на съд в края на август м.г. Тогава прокуратурата внесе делото в Софийския градски съд, който обаче го върна на прокуратурата, тъй като съдия Костадинка Костадинова прецени, че в обвинителния акт има съществени нарушения, ограничаващи правата на обвиняемите. В края на ноември Софийският апелативен съд окончателно върна делото на прокуратурата. Междувременно в сила влязоха измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които наложиха повторното внасяне на делото вече да е в Специализирания наказателен съд.

Дянков е обвинен за престъпление по служба във връзка с приватизацията на остатъчните държавни дялове в едно от трите електроразпределителни дружества. Според прокуратурата, подбуден от Иво Прокопиев, Дянков е разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в "ЕВН България Електроразпределение" АД на "Булброкърс". Това било с цел инвестиционният посредник да получи облага от над 1.2 млн. лв. Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък е даден на съд за умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лева. Трайков бил дал съгласие продажбата на притежавания от "Държавна консолидационна компания" (ДКК) миноритарен дял акции в "ЕВН България" да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Става дума за 51 612 акции, а съгласно цитираната стратегия, продажбата им трябвало да бъде на по-високи цени, от тези, на които преди това са купени от мажоритарния пакет, при положение че са повишени показателите на дружеството.

Изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев беше обвинен още през май 2016 г., а след това обвинения получиха още Евстатиев и Василев.