15 хиляди златни детайли и поне три златни огърлици са били заловени при съвместна акция на Министерството на културата и Държавната агенция „Национална сигурност”.

Това обявиха министърът на културата Петър Стоянович и шефът на ДАНС Владимир Писанчев.

Ценните предмети датират от около 3000 г. пр. Хр., били са намерени от иманяри преди няколко години, но са заловени при съвместната акция преди няколко седмици.

По думите на Писанчев ценностите, които са спасени, все още са веществено доказателство. По тази причина засега няма да се дава информация колко души са били заловени при акцията.

„Искам да кажа, че сме горди, че сме съумяли да запазим една културно-историческа ценност, която е ценна не само за България, но има и световно значение. Радваме се, че имаме възможност това нещо да бъде видяно от много хора. То е част от нашата история и ни прави по-горди, че сме българи”, уточни Писанчев.

Според директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, ако са на търг, цената на предметите би могла да достигне 5-6 милиона евро.

„Имат изключителна преди всичко научна стойност, защото са от третото хилядолетие преди Христа – от време, когато нямаме белези на висока цивилизация по българските земи. Състои се от три огърлици от един некропол, което означава гробище. Носели са ги високопоставени дами”, каза още Димитров.

Той обясни, че детайлите са били заровени в Карловското поле, където от години се провеждат археологически разкопки, но набезите на иманяри продължават.