Нов заем от 80 млн. лв. за градския транспорт, скандална продажба на имоти на морето, търгове за преместваеми обекти в столичните райони, смяна на шефа на “Топлофикация” заради блокираните в затворената “Корпоративна търговска банка” 80 млн. лв. и удостояване с отличието почетен гражданин на София на Вежди Рашидов. Това са част от докладите, които ще разгледа Столичният общински съвет (СОС) на последната си сесия преди лятната ваканция, а най-вероятно и до парламентарните избори на 5 октомври.

Заради дългата пауза между заседанията това е причината ударно да бъдат разгледани 106 доклада, като е възможно сред тях да се промушат скандални решения, каквато е обичайната практика.

Нов заем за возила за градския транспорт

 

Новият кредит от 80 млн. лв. за нови автобуси за градския транспорт ще бъде теглен от Европейската инвестиционна банка, като срокът за погасяване на кредита ще е 20 години. Планира се с купените 110 возила да се подмени наполовина автомобилният парк на градския транспорт, каза зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов, който е вносител на предложението. Част от заема ще се използва и за купуване на 5 нови трамвая и за електронна интелигентна система за управление на трафика.

По думите му средствата ще служат и за резерв за покриване на спрените плащания по оперативните програми “Околна среда” и “Регионално развитие”. Министърът на финансите Петър Чобанов преди дни обяви, че очаква средствата по “Околна среда” да бъдат пуснати най-късно в началото на август, докато тези по “Регионално развитие” ще тръгнат през септември, по думите на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Нов конкурс за сергиите на Женския пазар

Трети конкурс ще има и за незаетите павилиони на Женския пазар, като няма промяна в цените, които са на нивата на наемите по търговския булевард “Витоша”.

След втория проведен конкурс отново са останали незаети места като причината не е във високите цени, а защото наемателите сe насочвали към атрактивните магазини. Друг проблем било изискването да не подават оферти за повече от два павилиона, според новата версия на “Пазари Възраждане” за оставащите свободни търговски места. Първата версия беше, че търговците не могат да си попълнят правилно документите и поради тази причина голяма част от тях бяха отстранени на първия конкурс.

Нови търгове за преместваеми обекти

Столичният общински съвет ще одобри и документацията за провеждане на търгове за поставяне на преместваеми съоръжения в няколко столични района, сред които “Средец” и “Подуяне”.

Притесненията на търговците, че те се правят заради Lafka, към момента не се оправдават. В район “Люлин”, където беше проведена най-голямата до момента процедура от 52-те обявени места, едва 7 са спечелени от Lafka, каза кметът на района Милко Младенов пред Mediapool. По думите му останалите победители са дребни търговци, които от години се занимават с тази дейност.

Първоначалната тръжна цена от 7 лв./кв.м по време на търга е нараснала между 30 и 40 пъти, каза районният кмет Младенов.