Софийският районен съд (СРС) изпрати в сряда писмо до Висшия съдебен съвет, с което напомни, че изпитва огромен недостиг от съдебни служители. Най-големият по численост съд в страната се затруднява да осигури добро обслужване на гражданите заради липсата на администрация. Въпросът се поставя за поредна година, но и досега ВСС не е решил окончателно проблема.

Напомнителното писмо до ВСС е продукт от срещата преди ден на ръководството на съда със съдии и съдебни служители. По този повод председателят на съда Методи Лалов е поискал спешна среща с ресорната комисия в съдебния съвет.

ВСС няма как да заобиколи тази тема, поставена точно в този момент. В началото на седмицата главният прокурор Сотир Цацаров поиска да се увеличи щата на прокуратурата с 42-ма души за поддържането на новата почивна станция на държавното обвинение в курорта “Св. св. Константин и Елена” край Варна. Става дума за готвачи, камериерки, сервитьори, бармани и други подобни позиции.

Почивната станция беше на Министерския съвет, но служебното правителство отмени решението за приватизацията ѝ и я предостави безвъзмездно на прокуратурата. От държавното обвинение обясниха, че станцията ще може да бъде използвана от всички магистрати.

На този фон председателят на Софийския районен съд Методи Лалов напомня на ВСС, че на 17 ноември 2014 г. последно е направил искане за увеличаване на щата на съдебната администрация на съда. На 8 декември ресорната комисия на съвета е взела решение да изслуша Лалов на 17 декември, но така и не се е стигнало до среща. Лалов бил уведомен по телефона за отлагането на изслушването.

Въпросът се протака вече два месеца, докато прокуратурата в рамките на четири месеца получи нова почивна станция на морето и въпросът за назначаването на барманите вече е стигнал до заседанието на ВСС.

В писмото си до съдебния съвет Методи Лалов напомня, че барманите са в дневния ред, а Софийският районен съд не е в него. На срещата му със съдиите и служителите от СРС единодушно е прието становище, че е нередно ВСС да се отлага разглеждането на направеното от СРС искане.

“Същевременно се предлага увеличение на щатна численост в други органи на съдебната власт, включително за такава, която няма пряко отношение към правораздаването. Резултатът от това забавяне е лишаването на СРС от несъмнено необходимата щатна численост на съдебната администрация, както и от нейното реално осигуряване”, казва в писмото си до съвета Методи Лалов.

Софийският районен съд има нужда от допълнителни 43 щатни бройки за секретарки, 44 за деловодители, 8 щатни бройки за “началник служба” и 2 за главни специалисти.