Кандидатката за председател на Сметната палата Лидия Руменова, издигната от БСП и ДПС, бе избрана в сряда на поста. Това стана с гласовете на депутатите от двете партии, а опозицията от ГЕРБ отказа да я подкрепи.

Изборът на ръководител на националния одитен орган стана след като законът за Сметната палата бе променен основно, така че отново бе върната структурата му отпреди да бъде променен по време на правителството на ГЕРБ. Така органът стана отново колективен, деветчленен с мандат от седем години на всеки член, включително на председателя. Досегашният председател на палатата Валери Димитров, който изкара повече от един мандат, работеше във втория си мандат с двама зам.-председатели.

Според новите разпоредби на закона председателят на палатата не може да бъде преизбиран.

Лидия Руменова е работила в Сметната палата и, според думите й, е добре запозната с целите, задачите и методите на одитната дейност.

“Отворен човек съм и мога да работя с всички парламентарни групи, стига интересът ни да е в една посока на усъвършенстване на начина, по който се изразходва общественият ресурс”, каза тя, след като бе избрана.

“Благодаря за доверието, което ми оказахте. Отчитам голямата отговорност, която поемам, и очакванията на обществото по отношение на функцията и ролите, които следва да изпълнява Сметната палата. Имам сериозна концепция и визия как би следвало да изглежда Сметната палата”, продължи тя.

“Структурата, дейността на Сметната палата, както са регламентирани от закона, са от компетенцията на колегията. Имам 35 години изключително юридически стаж. Била съм член на Сметната палата, познавам одиторския състав, нормативната база, по която се извършва одитната дейност. Колегиалният орган е оптималното решение за осъществяване на независим одит”, посочи Лидия Руменова.

Преди гласуването лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че депутатите от групата на партията няма да подкрепят кандидата на БСП и ДПС по принципни причини.

“Сметната палата е поредната институция, която вече няма да съществува. Как може бивша съветничка на Станишев да дойде като институция и да одитира политическите партии”, попита той, “забравяйки”, че досегашният председател Валери Димитров, преди да оглави палатата, бе депутат от НДСВ и че ненарушима практика досега на всяка партия, която дойде на власт, включително и ГЕРБ, е да слага свои хора начело на независимите по закон институции като например БНБ, Комисията за финансов надзор, НСИ, Сметната палата и др. А тези, които “благосклонно” оставя на постовете, са достатъчно лоялни и към “новата” власт.

Борисов предупреди още, че на следващите управляващи ще се наложи да направят голяма чистка на назначените през този мандат.

След като бе избрана, Лидия Руменова заяви пред журналисти, че “няма да има квоти при подбора на членовете на палатата” или поне никой към момента не е говорил за това с нея.

“Лично аз не съм чула нищо за квоти. Никой не е говорил с мен за квоти. Така че и никой до този момент не е направил опит да ми внуши едно или друго решение по този въпрос. Какво се говори в кулоарите, е въпрос на обитаващите тези кулоари, а аз не съм от тях”, обясни тя.

“Ако не се конституира Сметната палата, просто нищо не може да бъде свършено. Това е много важно. Искам колегите да бъдат основно професионалисти, да бъда сигурна в техните лични качества, да бъда сигурна, че можем да работим в екип. В тази посока, сега ще имам проучване за номинации”, допълни тя.

Попитана дали ще предложи свой екип, тя отговори, че не може да каже, тъй като критериите за включване в състава на колегията ще бъдат доста високи.

“Ще бъдат истински професионалисти, а не приравнени или измислени”, посочи тя.

За номинацията си тя разказа: “Работих много активно, всички го знаят, включително с ветото на президента (върху новия закон за палатата – бел. ред.), се противопоставих. Моята позиция по отношение на колегиалната форма на този орган е от много години. Тя ще остане такава”.

По отношение на коментара й от трибуната, че има нужда от промяна в регистъра на лицата от публичната длъжност, Руменова посочи: “Не че не са наред, но инструментариумът, с който работи регистърът, и инструментариумът, с който разполага Сметната палата, по отношение на Закона за политическите партии и Изборния кодекс, се нуждае от усъвършенстване и обогатяване по начин, по който информацията, която се публикува, да бъде адресна, точна, да може да бъде проверима. Според мен, но това не значи, че ще бъде решен от мен”, каза още Лидия Руменова.