Експерти в служебното правителство работят усилено по проект за промени в Изборния кодекс, основното в които е смесена избирателна система и връщане към системата за разпределяне на парламентарните мандати “Д’Онт”, която облагодетелства големите партии. Това съобщи пред телевизия “България он ер” служебният премиер Георги Близнашки.

Той обоснова необходимостта от такива промени с твърдението, че изборите миналата неделя са показали най-лошите страни на пропорционалната избирателна система. От друга страна, сегашният метод за разпределяне на мандатите води до несправедливости, заради които се стига до протести като тези в Кюстендил и Дупница. Тази несправедливост обаче не може да се коригира, защото законът трябва да се спази, каза Близнашки.

Затова в момента се работи много интензивно по проект за промени, който служебният кабинет иска да предложи на политическите сили веднага щом се конструира Народното събрание, обясни той.

По принцип два са критериите, по които се изгражда изборната система. От една страна демократичност, но вторият критерий е ефективност. Тоест, страната да бъде управляема, да не се стига до тези ситуации, които наблюдаваме след последните избори, изтъкна Близнашки.

Затова подготвяният проект предвижда вариант на смесена избирателна система, при който половината от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите – пропорционално.

Другият основен момент е отктаз от сегашната система за разпределяне на мандатите, известна като “Хеър-Ниймайер” и връщане към използваната по-рано системата “Д’Онт”.

“Това ще даде шанс на партията, която е на вълната на обществената подкрепа, да получи бонус по естествен начин”, коментира премиерът.  

Той очерта два варианта за съставяне на ново правителство. Първият е дясноцентристка коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и “може да се предполага” Патриотичния фронт”.

“Това е най-естествената коалиция, с оглед резултатите на тези избори. Няма никакво съмнение, че ГЕРБ е големият победител от тях. Ако те имат сериозно отношение към проблемите на страната, трябва да седнат и да намерят формулата на управление, да изгладят своето взаимоотношение”, каза Близнашки.

Ако първата опция не може да даде резултат, вторият вариант е голямата коалиция, за която ни подсказват отвън, продължи той. „Широка коалиция, включваща ГЕРБ, БСП и евентуално още някой. Очевидно е, че с оглед на проблемите, пред които сме изправени, трябва да се търси консолидация не само в Народното събрание, но и в обществото, за да могат да се предприемат тежките реформи, пред които сме изправени. Въобще има неща, които не могат да се отлагат повече. Хората ни чакат”, добави Близнашки.

Той оцени като блестяща работата на вицепремиера и социален министър Йордан Христосков и на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов, а здравния министър Мирослав Ненков по думите му е „приятна изненада”

Близнашки като цяло постави висока оценка на правителството си и предположи, че някои от министрите ще останат и в следващото политическо правителство.

Според него е постигнато и “значителното подобрение” в борбата с търговията с гласове макар и явлението да не е пресечено.

“Българите зад граница вече проявяват значително по-голям интерес да гласуват. Това беше едно свръхусилие от наша страна. Даже изпратихме представители на държавната администрация, които да участват в секционните избирателни комисии”, добави премиерът.