Службата за подслушване няма да бъде връщана в МВР, съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков след заседанието на правителството. Той увери, че всички предстоящи реформи в системата ще минават през обществено обсъждане, преди да се вземе решение за тяхното стартиране.

„В МВР нямаме нужда от служба за подслушване, така че реформата, която беше направена в това отношение миналата година, трябва да бъде устойчива. МВР няма да се занимава с подслушване и проследяване. Тя ще бъде само заявител, техническата служба ще си остане в ДАТО”, каза Вучков.

“Единственото, което аз изразих като позиция вчера, а и преди това като народен представител, е, че службата за подслушване, но в ДАНС, трябва да се влее в ДАТО. Но и аз, като министър, нямам никакво желание да се занимавам с техническо разпореждане на подслушвания и проследявания”, допълни още министъът.

Според него по отношение на всички реформи, които предстоят – дали те ще бъдат приоритети до края на тази година, или в началото на следващата, включително и в сектор „Сигурност”, те трябва да преминат през задълбочени обществени обсъждания.

“Дали ще се правят предварително преди законопроектите да бъдат внесени, или вътре в хода на самата парламентарна процедура, това е категорично императивно изискване и аз като представител на изпълнителната власт ще си взема отношение по тези промени”, допълни още вътрешният министър.