Депутатът от ДПС Делян Пеевски разпространи в понеделник своя декларация, в която съобщава, че е бил призован “за пореден път” на разпит в прокуратурата и се смята за “репресиран” от нея. Самата прокуратура отказа каквато и да е информация.

За това, че ще бъде разпитан Пеевски, съобщи лично обвинител №1 Сотир Цацаров след публикуването на доклада на Европейската комисия, в който за пръв път се поставя въпроса за неефективността на прокуратурата, иска се нейното реформиране с помощ на европейски експерти, настоява се за обективно и прозрачно разследване на аферата “Яневагйт”.

Конкретният повод за разпита на Пеевски бе интервюто на уволнената съдия Румяна Ченалова в шоуто на Слави Трифонов по бТВ миналия четвъртък. Тогава тя коментира, че споменатият “Делян” в част от записите на разговорите ѝ с Владимира Янева, популярни като “Яневагейт”, е именно Пеевски.

“Разбира се, че става дума за Делян Пеевски. Той се оказа човек, който дали сам или с определени съветници, е разбрал колко е важно да имаш медиен контрол, да контролираш съдебната система, защото връзките на г-жа Янева с Делян Пеевски бяха много близки… Това означава чести, може би, в рамките на всяка седмица срещи”, разказа Ченалова, задавайки риторичния въпрос дали прокуратурата ще провери произхода на средствата, с които депутатът придоби в последно време части от “Булгартабак” и “Техномаркет”, както и фабриката за цигарени опаковки “Юрий Гагарин”, заводът “Химко-Враца”, новата сграда на бТВ и пр.

От изявлението в понеделник на официализиращия се като мултимилионер става ясно, че той се смята за репресиран от разследващите, които светкавично го призовавали, когато името му бъде замесено в скандални твърдения, но не правели същото по отношение на издателя на “Капитал” Иво Прокопиев и водещия Слави Трифонов.

“Днес, за пореден път, бях разпитван от прокуратурата. Този път във връзка с твърденията на бившата съдийка Ченалова, че съм имал “пряко влияние върху случващото се в съдебната система”. Нямам нищо общо с подобни свободни съчинения, поради което и не намирам смисъл да коментирам същите”, заявява по този повод Пеевски, добавяйки, че е “похвална бързината, с която прокуратурата се сезира, за да бъда разпитан, но считам, че това не следва да се случва, само когато адресат на действията им е Пеевски”.

Претенциите на депутата са, че прокуратурата не проверявала “дейността на свързаните с Прокопиев бизнеси”, а в същото време той отново е призован на разпит.

Всъщност, за последно Пеевски бе на разпит в столичното следствие по собствена инициатива, след като негови гардове подадоха сигнал за извършен опит за убийството му, поръчан от Цветан Василев. Впоследствие прокуратурата призна, че е извършила гаф, образувайки подобно разследване, защото по думите на главния прокурор Сотир Цацаров “няма убити, няма убийство, няма убийци”.

За разлика от сега, тогава от прокуратурата съобщиха за предстоящия разпит и Пеевски даде изявление пред чакащите го медии.

“Когато говорим, че сме равни пред закона, то нека и на практика бъде така. Или страхът от медийните атаки на кръга “Капитал” и от политическите връзки на Прокопиев е по-силен и лицата от този олигархичен кръг ще продължават да бъдат “свещени крави” за българските правоохранителни органи”, завършва декларацията на Пеевски, разпространена в понеделник.

В нея обаче е пропусната информация, че през последните няколко години “Икономедия” на Прокопиев и издаваните от нея “Капитал” и “Капитал дейли” нееднократно бяха обект на полицейски проверки, разпоредени от прокуратурата. Едната бе по сигнал на свързаната с Делян Пеевски фирма “Водстрой 98”, а другата – по сигнал на бившия ръководител на управление “Банков надзор” на БНБ Нели Кордовска във връзка с публикации за КТБ.

В конкретния случай с разпита на Пеевски, съиздаваните от Прокопиев медии нямат никакво отношение, тъй като Цацаров се задейства след гостуването на Ченалова в “Шоуто на Слави”.

Интересна подробност от по-голямата картина обаче е обстоятелството, че свързаните с Пеевски медии се възмутиха от викането му в прокуратурата и дадоха старт на контролирани изстрели срещу Цацаров, когото иначе храбро бранят от всякакви критики.