“Посланикът на Франция за мен лично е “rotten, bad fruit” (гнил плод – бел.ред.)”, заявява синдикът Панайот Велков в обясненията си до Министерството на правосъдието, които бяха публикувани в четвъртък.

В момента цялостната работа на Велков се проверява от инспектората към министерството. Проверката започна след изявлението на френския посланик Ксавие дьо Кабан, че в съдебната ни система има “гнили ябълки” заради започналите дела срещу две дъщерни на френска компания дружества – “Белведере дистрибуция” и “Домейн менада”.

Освен жалбите от тези фирми в министерството са получили сигнал и от омбудсмана Константин Пенчев. Той ги е сезирал за поведението на Велков във връзка с делата за фалита на “Тв Седем” и “Балкан българска телевизия”.

Във вторник министерството е връчило на синдика своите изводи от проверката. Както Mediapool вече писа, основните констатации са, че той е превишавал правата си и е възпрепятствал дейността на дружествата.

Велков ще трябва да отговори на общо 36 въпроса, поставени от Министерството на правосъдието. Те засягат всичките пет дела, по които той е бил назначаван като временен синдик. Едновременно с това министерството публикува и получените досега обяснения. Финалът им е лично обръщение към Ксавие дьо Кабан.

 

“Заявявам пълна отговорност и дори настоявам за изслушване и в присъствието на Министъра на правосъдието и на г-н посланика на Франция, който за мен лично е “rotten, bad fruit” (изгнил, лош плод – от английски език)”, казва Велков.

По данни на министерството Велков е назначен като синдик по 5 производства в Софийския градски съд. Две от делата са на съдия Румяна Ченалова – това на “Белведере дистрибуция” и “Домейн менада” и друго – за несъстоятелността на “БДЖ Трансимпекс”. Другите три дела са за фалита на “ТВ Седем” и “Балкан българска телевизия” и според сайта на СГС са на съдиите Петър Петров, Калина Илиева и Ивайло Родопски.

Повечето въпроси са за това на какво основание Велков е предприел дадено действие срещу дружествата и дали не е превишил правомощията си на временен синдик. В писмото се поставят въпроси и за това на какво основание Велков е чел защитена кореспонденция между “Белведере” С.А., “Белведере Кепитъл Мениджмънт” ЕООД и адвокатското дружество “Джингов, Гугински, Кючюков и Величков”. След това той я е предоставил на съдия Румяна Ченалова.

Питанията засягат и взаимоотношенията на сидника с фирмата за охрана “Делта гард”, която той назначава да пази имуществото на “ТВ Седем”, “Балкан българска телевизия”, а после и на двете френски фирми.

Велков има срок от 14 дни да отговори на въпросите. Обясненията му до момента до голяма степен повтарят тези на съдията по казуса с “Белведере дистрибуция” и “Домейн менада” Румяна Ченалова. От сряда съдийката е с дисциплинарно производство за уронване на престижа на съдебната власт.

В обясненията си Велков заявява, че не е предприемал действия без разрешението на съда, а неговата цел е била само да защити имуществото на поверените му дружества. Велков дава отговор и на твърдения, че е сключил договор за охрана на двете дружества за 30 000 евро. По думите му договор за охрана има, но в него няма цена, защото е трябвало да бъде определена с анекс.

Министерството на правосъдието посочва, че са публикували обясненията на Велков и въпросите към него, за да се “предотвратят възможните спекулации и манипулации и за да не се оставя впечатлението, че извършваната проверка е формална, незадълбочена или тенденциозна”.