Синдикатите и работодателите се заканват да протестират в първите дни на следващата година. КНСБ и КТ “Подкрепа” заради намерението за увеличаване на възрастта за пенсиониране с четири месеца, докато Асоциацията на индустриалния капитал заради вдигането на минималната работна на 380 лв. от 2015 г.

Правителството на Пламен Орешарски замрази възрастта за пенсиониране през 2014 г., но от 2015 г. беше заложено тя да расте спрямо плана начертан от плана на бившия финансов министър Симеон Дянков. Повишението на работната заплата с по 40 лв. в периода 2014 – 2016 г. също не е ново решение. То беше залегнало в средносрочната бюджетна рамка на кабинета “Орешарски”. Първоначално финансовият министър Владислав Горанов ревизира прогнозата, но след това си промени мнението убеден точно от работодателите по негови думи, заради консервативната му прогноза за ръста на безработицата, който се оказа по-висок от техните очаквания.

“Синдикатите са категорично против увеличаването възрастта за пенсиониране на работниците от трета категория. Протест ще има, вчера КНСБ и КТ “Подкрепа” излязоха със съвместна декларация. До края на месеца ще завърши проучването за организиране на протест и след това ще бъде самият протест”,  заяви Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ пред БНТ.

“Работодателите също ще обмислят протест срещу това с нищо необосновано и икономически неподплатено драстично увеличение на минималната работна заплата. Също така разходите трябва да се съкратят още повече, особено разходите на отбраната и сигурността”, каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пред БНТ.

Двамата се разминаха в оценките си за бюджета за следващата година, който беше одобрен от правителството в понеделник и предстои разглеждането му в Народното събрание.

Приходите в Бюджет 2015 са подценени, ръстът на БВП можеше да е по голям, смята Велев. Според него не се решават основни проблеми на бизнеса. Като пример Велев даде проблема с такса битови отпадъци, която отново няма да се плаща количеството изхвърлени боклуци, а остава както досега спрямо активите на компаниите. Бизнесът продължава е против и срещу плащането на първите три дни от болничните. Противопоставяме се на увеличаването на минималните доходи, които се увеличават административно, както и на ръста на минималния осигурителен доход, посочи Васил Велев.

Въпреки че правителството реши да повиши с 40 лв. минималната работна заплата на две стъпки през 2015 г. синдикатите остават недоволни, защото настоявали за 400 лв., стана ясно от обясненията на Николай Ненков. Той допълни, че все още чакат формула за формиране на минималната работна заплата.

В социалната област освен ръстът на минималната заплата, друго трудно се брои дори на пръстите на едната ръка, смята Ненков. Според него няма оптимизъм в бюджета за намаляване на безработицата и напомни, че това е посочено като приоритет на правителството. Заложената безработица е 11.7% през 2015 г. при 20.7% за октомври.

Отново се залага същата сума от 73 млн. лв. за осигуряване пазара на труда, което според синдикатите е прекалено малко, смята Ненков. Според него никъде в бюджет 2015 не се вижда, че ще има ръст на работните заплати.

Васил Велев обаче му опонира, че “този бюджет е социален само за това, че харчи 2.5 млрд. лв. повече, отколкото печели”. Според бизнеса никой у нас не получава минимална работна заплата в размера, който определя правителството, защото у нас има т.нар класове – добавки за прослужено време.

Съотношението на минималната заплата към средната в момента е 47%, не е 42% с което работи Министерството на финансите, каза Велев. По думите му средното за ЕС е между 35 и 45%. С увеличаването на минималната работна заплата това съотношение в края на годината ще бъде 52%, а в някои икономически дейности и в някои общини ще достигне 80%, каза Велев. Той прогнозира съкращения, увеличаване на сивият сектор и затваряне на предприятия в края на годината.

В същото време обаче председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви в понеделник, че вярва на правителството и премиера Бойко Борисов.