Лидерите на “България без цензура” Николай Бареков и на партия “Атака” Волен Сидеров са глобени с по 400 лв. заради нарушаване на Изборния кодекс. Това съобщи областният управител на София Росен Малинов пред Mediapool., който по закон е длъжен да определи размера на санкциите в изпълнение на решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Санкциите на двамата политици са минимални, защото това е тяхно първо нарушение, обясни Росен Малинов. По думите му за посочените от ЦИК нарушения по Закона за административните нарушения и наказания се предвижда глоба от 200 до 2000 лв.

Санкцията на Сидеров е заради клипа на “Атака”, излъчен по БНТ, в който той изтъква като европейски ценности хомосексуализма, прелюбодеянието и педофилията. За случая ЦИК беше сезирана от СЕМ, а клипът след това беше свален. Тази глоба е потвърдена и с решение на Върховния административен съд.

Глобата на Бареков е за негово изказване по време на предизборна агитация във Видин, в което е обиждал Волен Сидеров. Жалбата за това в ЦИК е пусната от Деница Гаджева.

Лидерът на “България без цензура” обаче е заплашен и от втора по-солидна глоба заради разпратените есемеси в деня за размисъл на ниезвестен брой избиратели, подбрани на случаен принцип. Там Изборният кодекс предвижда санкция от 2000 до 5000 лв.

Глобата все още не е наложена, защото при областния управител не е пристигнало искането за налагането й от председателя на ЦИК. От ЦИК уточниха пред Mediapool, че Бареков е обжалвал решението, че е нарушил Изборния кодекс с разпращането на есемеси за 24-ти май.

Според ЦИК обаче “няма данни същото лице или неправителствената организация да е изпращало подобни съобщения в миналото на този ден, когато не са предстояли избори на следващия ден”.

Разпратените съобщения на 24 май бяха с подател Бареков и от името на гражданското сдружение “България без цензура”. Според ЦИК “Наименованието на сдружението съвпада с наименованието на партия от коалиция, участник с кандидатска листа в изборите за членове Европейския парламент на 25 май 2014 г. Физическото лице, упоменато като подател, представлява както сдружението, така и партията, и коалицията, и е регистриран като кандидат за член на Европейския парламент.”

“ЦИК е на становището, че макар и в конкретния случай да не се съдържа пряк призив за подкрепа или неподкрепа на кандидат – партия, коалиция или инициативен комитет при участие в изборите, определено се съдържа внушение за такава подкрепа”, се казва в решението на ЦИК.

“България без цензура” постигна впечатляващ резултат на евроизборите, като спечели над 10% от гласовете на избирателите, а Николай Бареков като водач на листата беше избран за евродепутат.