В залисията около изборите и пазарлъците за новото правителство, по спрения проект “Южен поток” кипи трескава подготовка и се извършват странни маневри. Компаниите очакват политическо решение, за да може строителите да започнат работа веднага при “зелена светлина” от бъдещия кабинет или от Брюксел.

В края на септември, ден преди служебното правителство да смени надзорния й съвет, държавната Българска банка за развитие (ББР) е отпуснала банкова гаранция на един от строителите на българския участък от тръбата – “Понсстройинженеринг“. Това става ясно от публикувани документи в Търговския регистър. Осигуряването на банковата гаранция е задължително условие, за да може възложителят “Южен поток България“ да отпусне авансовото плащане на строителите.

В същото време фирма “Промишлено строителство холдинг” (ПСХ), която също бе избрана да строи “Южен поток“, но извадена от консорциума с обяснението на бившия министър Драгомир Стойнев, че е свързвана с Делян Пеевски, макар по документи да не е, ще бъде погълната от почти неизвестната до момента консултантската компания “Строй инвест”. Малката задлъжняла консултантска фирма от Бургас е отправила предложение за придобиване на контрол върху ПСХ, която за миналата година има оборот от над 27 млн. лв., става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), публикувано на 3 октомври.

Консорциумът, избран да строи “Южен поток” у нас, се ръководи от руската компания “Центъргаз” (дъщерна на “Газпром”). Българските фирми са “ГБС Инфраструктурно строителство”, “Понсстройинженеринг” и “ПСТ холдинг”. Те бяха избрани след спорна процедура и набързо сменени и прегрупирани фирми в края на мандата на правителството на Пламен Орешарски. Именно тогава “Промишлено строителство холдинг” бе извадена от консорциума и досега не е известно да е протестирала това решение.

“Промишлено строителство холдинг” е дъщерна фирма на считаната за близка до Пеевски строителната компания “Водстрой 98”.

Подготвяната от “Водстрой 98” продажба, за която се чака само разрешение за концентрация от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), изглежда странна.

От съобщението не става ясно какви са мотивите за продажбата, която според наблюдатели е допълнителна стъпка за прикриване на връзката с истинския собственик на фирмата Делян Пеевски. През август “Водстрой 98“ вече получи заеми и банкови гаранции от държавната “Българска банка за развитие” (ББР), необходими за строежа на “Южен поток“. Така най-вероятно чрез сложни схеми на прехвърляния ще бъде осигурена необходимата банкова гаранция на “ПСТ”, която официално се води собственост на кипърската офшорка “Колвик Съврис Лимитид“.

“Водстрой 98” бе посочена от собственика на КТБ Цветан Василев като “марионетка” на Делян Пеевски, която разпределя поръчките в строителния сектор. Иван Мирински, който според регистрите е собственик на компанията, отрича това. Нито той, нито изпълнителният директор на ПСХ Момчил Борисов бяха открити за коментар за сделката с малката бургаска фирма. Собственикът на “Строй инвест” Ивайло Николов, който има бизнес в областта на външната реклама и никакъв опит в строителството, също не коментира.

“Строй инвест” е със скромни финансови възможности, докато ПСХ прави обороти за милиони през последните години, според данните от публикуваните финансови отчети на компаниите за 2013 година.

“Строй инвест” ЕООД е основана през 2004 г. от Ивайло Йорданов Николов с капитал от 5000 лв., който доскоро дори не е бил внесен изцяло. Последните 1500 лв. са внесени през септември 2014 г., според записаното в Търговския регистър. Оборотът на фирмата е 52 хил. лв. През 2013 г. е излязла на печалба от 31 хил. лв. и има непокрити задължения за 126 хил. лв., от които 100 хил. лв. са над една година, става ясно още от отчета на дружеството.

В същото време “Промишлено строителство холдинг” се утвърди през последните години като един от най-големите играчи в строителния бранш и почти незаобиколим претендент за мащабните обществени поръчки. ПСХ бе приватизирано през 2011 г. с кредит от КТБ и основните му задължения все още са към нея, докато “Водстрой 98” вече се отдели от КТБ чрез рефинансиране от Българска банка за развитие.

За 2013 г. оборотът на ПСХ надхвърли 27 млн. лв., при над 7 млн. лв. година по-рано. В компанията работят 236 души.

Първоначално ПСХ беше сред строителите на газопровода “Южен поток”, но през юли се оттегли, “защото имаше много шумове в медиите и в публичното пространство, че едва ли не има фирми на Пеевски, които никъде не излизат”, по думите на бившия енергиен министър Драгомир Стойнев.

Заеми и гаранции от Банката за развитие за строителите на “Южен поток”

“Ние сме готови да започнем работа веднага, но чакаме политиците да се разберат”, коментира пред Mediapool представител на една от фирмите, избрани за “Южен поток”. Тази готовност е подплатена и от отпуснатите заеми и банкови гаранции на строителите от ББР.

“Водстрой 98” е първата, която получи кредит от държавната банка на стойност 46 млн. лв. Дружеството е едноличен собственик на капитала на ПСХ, а собственик на “Водстрой 98” е “ПМ Контрол”, което пък е на Иван Мирински.

“Водстрой 98” получава заема на 13 август. Кредитът се отпуска на два транша. Първият е инвестиционен за 37.5 млн. лв. Вторият е разделен на два подтранша – единият е с лимит за издаване на банкова гаранция от 5 млн. лв. с опиция за увеличаване до 25 млн. лв., а другият подтранш е оборотен в размер на 3.48 млн. лв. Залогът е търговското предприятие.

От публикуваните документи в Търговския регистър става ясно още, че “Водстрой 98” е взимало кредити и от Корпоративна търговска банка (КТБ), която бе поставена под особен надзор заради масирано теглене на средства през юни, така и от Първа инвестиционна банка, която бе следващата застрашена поради същата причина, но своевременната намеса на държавата я спаси.

Ден преди да бъде сменен Надзорният съвет на ББР, още една фирма от строителите на “Южен поток” – “Понстройинженеринг” също получава заем от банката. Това става на 29 септември. Кредитът е за 8 млн. лв. срещу залог на предприятието и бъдещи вземания. Бургаската фирма, чийто собственик е Милко Милков, на същата дата е получила от ББР и лимит за банкови гаранции от 23 млн. лв., в това число и банкови гаранции за участие от 1.7 млн. лв. и за аванс и плащания от 21.3 млн. лв., става ясно от публикуваните документи в Търговския регистър.

Редовният кабинет ще решава за строителя

Всички тези действия, предприети по различни направления, но с една цел, на практика показват, че работата по българския участък на “Южен поток” не е спирала. Официално проектът е замразен, тъй като през юни Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради неспазване на европейските правила, включително непрозрачния начин на избор на строителя.

В неделя руският енергиен министър Александър Новак заяви, че проектът “Южен поток” не е спрян и се изпълнява въпреки сложностите. “…Междуправителствените споразумения продължават да действат, никой не ги е отменял. Има известни проблеми, свързани с това, че работната група на Европейската комисия спря дейността си по изработване на механизми за експлоатиране на газопровода. Затова се надяваме, че с формирането на новия състав на Европейската комисия и назначаването на новия ръководител ще продължим тази работа”, каза Новак, цитиран от РИА “Новости”.

Служебното правителство отказа да вземе решение дали да има нова тръжна процедура за избор на строител.

ВАС разреши предварителното изпълнение за строежа на тръбата

Междувременно състав на Върховният административен съд (ВАС) на първа инстанция е отхвърлил жалбата на политическа партия “Зелените” срещу предварителното изпълнение на разрешението за строеж на връзката на българския сухопътен участък с морския край Варна.

Мотивът на съда е, че “Зелените” не са заинтересована страна. Ще обжалвам пред по-горната инстанция, като се надяваме да бъдем допуснати до делото, каза лидерът на “Зелените” Борислав Сандов пред Mediapool.

Първа инвестиционна банка (ПИБ) е била конституирана като заинтересовано лице по делото срещу оспорването на оценката за въздействие на околната среда от Националното сдружение “Природа за хората” във ВАС. Причината е, че газопроводът на българска земя минава през земи, купени от ПИБ в местността “Паша дере” край Варна.