Световната банка е обявила готовността си отново да помогне на България за решаване на проблемите в енергийния сектор и провеждането на реформи, след като преди година финансовата институция изготви анализ за състоянието на отрасъла и даде препоръки за справяне с критичната още тогава ситуация, но правителството на Пламен Орешарски не предприе нито една от препоръчаните мерки.

Вместо промяна в ценообразуването и леко повишаване на цената на тока, бившият кабинет поевтини на два пъти електроенергията и в резултат на това задълбочи финансовите дефицити в системата. В момента поскъпването на тока дни преди изборите на 5 октомври изглежда неизбежно и макар служебният кабинет да твърди, че повишението на цената е въпрос на експертната оценка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), по-скоро отново решението ще е политическо с опция на следващи етапи при редовното правителство вече да се вземат по-кардинални мерки. 

Световната банка има опит с цените на тока в България и в периода от преди присъединяването на страната към Евросъюза, когато бе изготвен тригодишен график за повишаване на цената на тока в периода юли 2002 – юли 2004 г. Тогава ДКЕВР одобри първата година тарифите да скочат с 20 на сто, втората – с 15 процента, а третата – с 10 на сто, след което трябваше да започне определяне на цените според инфлацията и други определящи фактори в сектора.

Сега по време на среща в четвъртък на вицепремиера и регионален министър Екатерина Захариева с новия постоянен представител на Световната банка в България Тони Томпсън и регионалния директор за Централна Европа и Балтийските държави Мамта Мурти е била изразена готовност банката да подкрепи правителството при разработването на комплексен системен подход от мерки за балансиране на енергийната система. Финансовата институция също така е обещала да съветва Министерството на икономиката и енергетиката и ДКЕВР по отношение на инструменти за анализ и взимане на дългосрочни решения.

Целта е сериозно подобряване на административния капацитет на регулатора, както и политиките в сектора да се поставят на ясна и пазарна основа, посочват от регионалното министерство.

На срещата вицепремиерът Захариева е казала още, че предложенията на Световната банка ще бъдат обсъдени в новосъздадения Енергиен борд, чиято най-важна задача е да предложи адекватни решения за нормализиране на ситуацията в сектор “Енергетика”.

Партньорството ни със Световната банка е от ключово значение за прозрачността и ефективността при взимането на решения и е в интерес на цялото общество, посочва Захариева в пресъсобщението. Според нея служебното правителство трябва да положи всички усилия за подобряване на административния капацитет и създаване на работен план за стабилизирането на енергийния сектор с помощта на доказани международни експерти.

Мамта Мурти е заявила на срещата, че страната ни може да разчита на подкрепа от страна на Световната банка за справяне със ситуацията в енергетиката.