Никоя страна не трябва да бъде зависима от друга страна за енергийните доставки. Това каза държавният секретар на САЩ Джон Кери в изявление след срещата си с премиера Бойко Борисов.

САЩ са готови да помогнат на България, която взе трудни решения, за да защити бъдещето си, да се привлекат инвестиции, да създадем един план за енергийното бъдеще на България, посочи Кери. Ще изпратим енергиен експерт в България, който да работи с Министерството на енергетиката, за да помогне за разработването на такъв план, информира той.

Джон Кери и Бойко Борисов са обсъдили въпроси, свързани с увеличаване на енергийната сигурност както в България, така и в цяла Европа. Много е важно да се постигне диверсифициране на източниците и увеличаване на свързаността със съседите, каза Кери.

Има мораториум върху проучванията за шистов газ до момента, в който се изнамери технология, която сто процента да гарантира чистотата на околната среда, подчерта премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос по време на изявленията след срещата му с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Находищата, за които се говори, са в най-плодородната ни част на страната, отбеляза Борисов. Премиерът подчерта, че по тази тема позицията ни е много ясна и нашите партньори я знаят.

Американският държавен секретар заяви още, че е впечатлен от българския премиер: „Впечатлени сме от програмата и плановете на българския премиер Бойко Борисов. Видяхме това и на срещата с българския президент”, подчерта Джон Кери.

„Виждаме екип, решен да постигне напредък. Виждаме, че премиерът осъзнава колко е важно за България да има енергийна диверсификация. И за България е важно да има яснота за суверенитета й. Решенията, които предстои Борисов да вземе, изискват все по-голяма обратна връзка от Европа”, допълни той.

Според него България е надежден съюзник в рамките на НАТО.

„Ние сме работили рамо до рамо в Афганистан, Ирак. Борили сме се срещу ИДИЛ, както и за предотвратяване на киберсигурността. Важно е да работим рамо до рамо”, обобщи той.

Държавният секретар Джон Кери отговори на журналистически въпрос относно възможността за безвизов режим със САЩ, че това би било много положително събитие и за двете страни. Той отбеляза, че програмата за безвизово пътуване е много специфична, има много строги критерии и че, за да се включи една страна в такава програма, процентът на отказаните визи трябва да е под 3 процента.

Кери посочи, че за 2014 г. процентът на отказани визи за България е бил 15.2 на сто.

Сред обсъдените теми на днешната среща са били отбраната и сигурността, енергийната диверсификация, върховенството на закона и културните връзки между двете страни. Създадени са четири работни групи, за да се задълбочи и затвърди двустранното партньорство.