Има предложение НОИ да може да санкционира лекари и лечебни заведения, които бавят въвеждането на електронните болнични в системата и по този начин възпрепятстват изплащането на обезщетение. Това съобщи управителят на НОИ Бисер Петков в понеделник пред БНР.

“Това е едно предложение в Преходните и заключителните разпоредби на проекта на Закона за бюджета на ДОО за следващата година, с което се предлага в Закона за здравето да бъде предвидена компетентност на контролните органи на НОИ да могат да издават актове за административни нарушения в случай, че задължени лица не предоставят данни в електронния регистър на НОИ и по този начин са възпрепятствали съответното обезщетение”, обясни той.

Петков съобщи още, че с въвеждането на електронните болнични от началото на следващата година, изплащането на обезщетенията ще става по-бързо.

От началото на следващата година болничните листове ще се подават по електронен път от лекарите в НОИ и издадените след 31 декември болнични на хартиени бланки няма да важат.

От 1 декември регистрираните в НОИ лечебни заведения получават уникални номера на болнични листове.

“НОИ е готов и вече издава уникалните номера. Мога да кажа като статистика, че допреди малко вече са регистрирани 17 потребители, това са лечебни заведения, и са издадени 1100 броя уникални номера на болнични листове. Така че системата вече работи. Срокът ще стигне за всеки, за да получи своя код”, заяви Петков.