Русия поиска да бъдат приложени резултатите от референдума, организиран от проруски сепаратисти в Източна Украйна, който не е признат за легитимен нито от Киев, нито от международната общност. Украинският лидер Олександър Турчинов обвини в понеделник Кремъл, че работи за сваляне на легитимната държавна власт в Украйна, след като проруските сепаратисти декларираха значителна победа и обявиха, че в индустриалните Донецка и Луганска област съответно 90 и 96% от гласувалите са дали подкрепа за “самоопределение” на регионите им.

Москва призова за диалог между правителството в Киев и югоизточните региони на страната и “цивилизовано прилагане” на резултатите от референдума, без насилие. Давайки да се разбере, че не планира светкавична анексия на Източна Украйна, Кремъл обяви, че ще приветства “всякакви посреднически усилия” с цел установяване на такъв диалог, “включително по линия на ОССЕ”.

По-късно руският външен министър Сергей Лавров даде пресконференция, на която заяви, че няма планирани нови международни разговори за уреждане на кризата. Той обвини Запада за “информационната блокада” и “безсрамни лъжи” за събитията в Украйна, докато само руските канали казвали “в реално време истината”.

Той не засегна по никакъв начин противоречията около референдума, като отбеляза само “високата избирателна активност” въпреки опитите на Киев да осуети вота.

Междувременно външните министри на ЕС одобриха умерено засилване на санкциите спрямо Русия. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмаейр заминава във вторник за Киев, за да помогне в “диалога” между враждуващите страни.

ОССЕ определи за посредник в кризата опитния германски дипломат Волфганг Ишингер, който ще се да опита да стартира диалог между различните страни в Украйна.

Плановете на бунтовниците остават неясни. Някои публично настояват за присъединяване към Русия, както се случи с Крим.

Както изтъква италианският в. “Корере дела Сера”, “проведеният референдум очевидно ще послужи на Владимир Путин да наложи своето виждане за кризата: Украйна не е истинска държава, тя е разделена страна, в която населението от източните области жадува руско покровителство, докато в Киев командва банда фашисти”.

Манипулации и хаос

Референдумите в двете области, но които не присъстваха външни наблюдатели, бяха белязани от хаос, редица нарушения и манипулации. “Бюлетини, размножени на ксерокс, всеки може да гласува където и колкото пъти поиска, а това, за което се гласува, нарочно е неясно: дори в Русия изборите не се фалшифицират така откровено, както в Източна Украйна”, пише кореспондент на германския в. “Зюддойче цайтунг” в статия, озаглавена “Така нареченият референдум в Украйна: ненадминат абсурд”.

Въпросите на двата референдума бяха формулирани двусмислено, предлагайки държавен суверенитет за Донецката и Луганската “народни републики”. Но Роман Лягин, председател на създадената централна избирателна комисия в Донецк, заяви, че “нищо няма да се промени” от гледна точка на държавните граници. Той обаче допълни, че в бъдеще регионът ще е свободен да реши дали да остане част от Украйна, да стане независим или да се присъедини към Русия.

И.д. президентът на Украйна Олександър Турчинов коментира, че “фарсът, който терористите наричат референдум, няма да има никакви юридически последствия освен наказателната отговорност за неговите организатори”.

90% за независимост, сепаратистите готови за Кримския сценарий

Организаторите на референдум в Донецк обявиха в понеделник сутринта, че при 100% преброени бюлетини “за” са гласували 89.7 процента, “против” – 10.19 процента, а 0.74 процента от бюлетините са невалидни.
На въпрос дали ще има втори референдум, този път за присъединяване към Русия, “народният кмет” на Славянск Вячеслав Пономарьов отвърна: “За три дни можем да организираме всякакъв референдум”. “Тази земя никога не е била украинска…ние говорим руски”, допълни той.
Според него в Славянск избирателната активност е била от порядъка на 80%. Сепаристите твърдят, че между 94 и 98 на сто от избирателите в Луганска област са гласували за независимост.

Според изследване на Киевския международен социологически институт, проведено миналия месец, по-малко от една четвърт от анкетираните одобряват идеята за федерализация на Украйна. Това предложение на Русия обаче е получило по-широка подкрепа в Луганска и Донецка област.

Съгласно друго проучване, проведено миналата седмица от американския Pew research center, едва около 18% от жителите на източните области поддържат отделяне от Украйна. Дори руският “Левада -център” излезе с данни, че само една трета от анкетираните поддържат присъединяване към Русия.

Активисти, поддържащи суверенитета на Украйна, твърдят, че много от противниците на сепаратизма просто са си останали у дома в деня на референдумите, а дългите опашки от гласуващи са се образували заради ограничения брой избирателни секции.

Нестабилното временно правителство в Киев се стреми да осигури провеждането на президентски избори на 25 май, които ще дадат легитимност на новата власт. То обаче среща все по-големи проблеми, особено след като изгуби контрола на отделни места в източните области, завзети от проруски бунтовници. Местната полиция в тези райони е съмнително лоялна към централната власт.
Киев твърди, че е готов да води диалог с източните провинции, но не и с хората, които са провокирали насилие. Това означава, че реалните лидери на проруските сепаратистки групи, които Киев нарича “терористи”, биха били изолирани от преговори, в които правителството ще предложи по-голяма децентрализация и правомощия на регионите за решаване на местни въпроси.
Германски дипломат ще посредничи в Украйна

ОССЕ определи за посредник в кризата опитния германски дипломат Волфганг Ишингер, който ще се да опита да стартира диалог между различните страни в Украйна.

Той има продължителна кариера на посланик на Германия в САЩ и Великобритания, участвал е в преговорите за Босна в Дейтън и за разширяването на НАТО в Източна Европа. Председател е на Мюнхенската конференция за сигурността, която събира всяка година военни и политически лидери от целия свят.
Председателят на организацията Дидие Буркхалтер представи на европейските външни министри в Брюксел “пътната карта”, инициирана миналата седмица от ОССЕ в опит да се намери мирно политическо решение на кризата в Украйна. По думите му планът може да се обобщи в четири точки: прекратяване на огъня, деескалация на напрежението, водене на диалог и произвеждане на избори.

Проектът, изготвен от швейцарското председателство на ОССЕ, гласи, че Украйна има право да използва силите си за сигурност “по пропорционален начин”, за да предотврати насилие, а двете страни трябва да се въздържат “от насилие, сплашване или провокационни действия”.

“Има спешна нужда да се премине от логика на ескалацията към логика на сътрудничеството и това да стане веднага”, предупреди председателят на ОССЕ, който е и президент на Швейцария.

Във вторник трябва да се проведе “кръглата маса” между украински политици и граждански организации.

“Нуждаем се от национален диалог в Украйна с участието на ОССЕ за обсъждане на жизненоважни теми като децентрализацията, конституционни въпроси, конституционни реформи”, заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

Руският външен министър Лавров заяви от своя страна, че няма смисъл от преговори без в тях да бъдат включени опоненти на режима в Киев. Според него тази позиция споделят и държавният секретар на САЩ, и председателят на ОССЕ.

“Не съм убеден, че това ще може да се уреди в най-скоро време, но смятам за необходимо да бъде свикан национален диалог въз основа на предложенията на председателя на ОССЕ”, каза той.

 

EС предложи нова министерска среща за Украйна

Европейският съюз предложи свикването в най-кратки срокове в Женева на втора министерска среща, посветена на Украйна, става ясно от заключителната декларация от днешно заседание на Съвета на ЕС на равнище външни министри.

Съветът изразява пълна подкрепа за възможно най-бързо свикване на следваща женевска среща, за да се постигне пълно изпълнение от всички страни, с подкрепата на ОССЕ, на общата декларация от срещата в Женева от 17 април, се казва в днешната декларация.

Съветът на ЕС призова всички страни да изпълнят постигнатите договорености, а също Русия да изтегли войските си от границите с Украйна, се казва в документа.

По-рано постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов отбеляза, че Русия “не вижда смисъл в организирането на такава среща без представители на украинските области”.

Боевете продължават

Украинската армия продължи в понеделник офанзивата срещу проруските сепаратисти в Славянск и подложи града на минометен обстрел. Атаката е насочена срещу контролно-пропускателните пунктове, но има информация за попаднали снаряди в жилищни сгради. Засега няма сведения за жертви.

Франс прес съобщи, че през последните седмици в Източна Украйна са зачестили и убийствата, отвличанията и побоите над противници на проруските сепаратисти, контролиращи редица градове в региона.

Милицията е регистрирала убийствата, но за момента е невъзможно да установи извършителите.

“Проруските опълченци прочистват региона от украински патриоти”, заявява активистка на организацията “Просвита”. Според нея сдружението цели “да възроди всичко украинско, унищожено от руската окупация – езика, историята, културата”.

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков каза в понеделник, че през нощта бунтовническите сили са направили нов опит да превземат телевизионната кула край Славянск. “Информационната война, която те предприеха срещу нас в Донбас, е по-опасна от куршум. Ние трябва да отвърнем”, написа той във Фейсбук.

В същото време намекна за компромис в пристанищния град Марианопул, станал през последната седмица арена на ожесточени сблъсъци между украинските сили и сепаратистите. Турчинов заяви, че местната полиция е започнала да патрулира съвместно с доброволни милиции, организирани от компанията “Метинвест”, в която мажоритарен собственик е Ринат Ахмедов, считан за най-богатия украински бизнесмен.