Съдия Румяна Ченалова обясни в сряда, че била забравила за второто си обща дело със синдика Панайот Велков. Пред бТВ тя поясни, че била направила проверка и се оказало, че наистина е работила с него, но само за шест дни и заради това й е избягало от главата. Само преди два дни тя излъга Етичната комисия на Висшия съдебен съвет, че никога преди не е работила с Велков и за първи път го е назначила по скандалното дело за несъстоятелност на фирмите ”Домейн Менада” и ”Белведере дистрибуция”.

Тя бе изловена в лъжа няколко часа по-късно от медиите. При проверка в системата на Софийския градски съд излиза, че тя го е назначила за синдик на ”БДЖ трансимпекс”. Няма обяснение как така е забравила, защото първото назначение на Велков се е случило само седем дни преди Ченалова да го вкара в ”Домейн Менада” и ”Белведере”. Така се оказва, че тя по едно и също време е работила по две дела с един синдик, но помни само едното дело.

Случаят с ”Домейн Менада” и ”Белведере” бе публично оповестен от френския посланик Ксавие дьо Кабан. Очаква се до 17 декември ВСС да обяви какво ще прави със съдия Ченалова.

“Любими синдици нямам, любим е този, който си изпълнява задълженията съвестно”, обяви Ченалова пред бТВ. Магистратът разказа, че съдиите предпочитат да работят с ограничен брой синдици, с които имат общ стил на работа.

“Панайот Велков е различен от останалите синдици, с които съм работила, работата му не е толкова формална, много е активен, буквално живее в тези дружества”, каза Ченалова като уточни, че впечатленията й са само от работата му във френските фирми. Тя допълни, че синдикът Панайот Велков й изпратил цели 12 доклада за своята работа. Пред ВСС тя сподели, че докладите били близо 30.

Съдия Ченалова каза, че не е одобрявала искане на синдика да наеме за охрана на въпросната компания фирмата “Делта гард” за 30 000 евро на месец. Тя каза, че няма право да подбира охранителна фирма, с която синдикът предпочита да работи, а може да контролира цената. От обясненията й пред ВСС се разбра, че синдикът е наел фирмата да работи, без да има точно определена цена по договора.