Реформаторският блок ще посочи 10 проектозакона, които да предложи през първата година в парламента за промяна или приемане. Така хората ще могат да следят как блокът изпълнява ангажиментите си, заяви лидерът на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева на пресконференция в Благоевград в четвъртък.

“Излизаме със силна дясноцентристка програма. Акцент в нея ще са влизането в еврозоната, енергийният и банковият съюз на Европа, съживяването на малкия и средния бизнес, животновъдството и земеделието, подобряването на стандарта на живот в малките населени места”, каза Кунева, цитирана от партийния пресцентър.

Тя припомни заявката на Реформаторския блок за едногодишен мандат на следващото управление.

По думите на Кунева в краткосрочното следващо управление могат да бъдат отворени договорите в енергетиката, ако се налага и с помощта на външен одит, за да се видят собствеността, ефектите от приватизацията в сектора и какви са ползите за държавата.

Председателят на “Движение България на гражданите” увери, че Реформаторският блок ще се яви в същия формат на предстоящите предсрочни парламентарни избори, в който и на евровота. Тя добави, че очаквала от останалите партии ясни програми за създаването на работни места, подкрепа за бизнеса, достъп до кредити, реформи в здравеопазването, образованието, съдебната система, пенсиите и администрацията.

“Първо – програмите, после – листите и накрая – амбициите за парламентарни групи”, подчерта тя и добави, че изборите не трябва да се превръщат в състезание между твърдите ядра избиратели, а в състезание за връщане доверието на хората.

Кунева каза още, че в момента се изгражда сериозна вътрешна организация в партията й и се подготвя обща програма на блока.