Готвим се много сериозно за втория кръг от разговори с ГЕРБ, защото за нас е важно да се представим максимално добре. Това потвърди депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев, който беше част от първия преговорен екип. Нова покана обаче все още нямало.

Реформа в съдебната система, честни обществени поръчки и добра администрация, са три от приоритетите, от които Реформаторският блок няма да отстъпи. „Вярвам, че всеки иска да помогне на страната ни. Нека тази добра воля се събере на едно място, да има опозиция и да заработим така, че да станат нещата”, посочи лидерът на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева.

Старозагорският депутат Димитър Танев бе избран за зам.-председател на ДБГ, стана ясно след заседание на Националния съвет на партията, което се проведе в Стара Загора. Другият заместник на Кунева е Найден Зеленогорски, а двамата са част от групата на Реформаторския блок, които във вторник ще обсъдят с министъра на финансите Румен Порожанов аргументите за актуализация на бюджета.

Все още не е ясно кой ще води парламентарната група на Реформаторите, предстои да бъде изготвен и правилник на групата.

„Дори от монолитни партии се отделят народни представители, т.е. от лоши практики никой не е застрахован. Вярвам, че Реформаторите се състои от интелигентни и отговорни хора. Тогава, когато не сме на едно мнение ще намерим начин да сближим позициите си”, коментира Кунева опасенията за евентуално разцепление на парламентарната група.

Резултатите от вътрешнопартийния референдум, който проведоха от „Движение България на гражданите”, са почти готови.

„Съгласни ли сте Реформаторският блок да участва в коалиционно правителство в рамките на новоизбрания парламент?  Кои от партиите и коалициите в настоящия парламент приемате за коалиционни партньори?” – това бяха двата въпроса, на които отговаряха членовете на партията на Меглена Кунева, в допитване, проведено на специално създадена онлайн платформа. Интересът към него бил изключително голям, отчете Кунева.

Казвам, че резултатите са общо-взето готови, защото те трябва да се обработят и с отговорите на нашите членове, които дадоха своя вот и по традиционния начин с бюлетина. За окончателните резултати от допитването ще уведомя с писмо всички лидери на Реформаторския блок, защото не желая да оказвам натиск  чрез данните в публичното пространство за евентуалното ни решение”, обясни лидерът на ДБГ-Стара Загора.